Ексклюзиви
субота, 03 квітня 2021 12:45

Як зміниться вартість бензину після локдауну - невтішні прогнози

Як зміниться вартість бензину після локдауну - невтішні прогнози
Навесні попит на паливо буде рости. Фото: pinterest.com

В Україні після тотального карантину можуть зрости ціни на бензин.

Очікується підвищення вартості пального на 10-15%, сказав кандидат економічних наук і незалежний експерт Олександр Хмелевський, пише "РБК-Україна".

У 2020 році в державі зросла вартість газу, адже на світових біржах ціна змінилася у 2 рази.

"З початку року ціни на бензин А-95 зросли на 15%, на дизпаливо на 17% на автомобільний газ на 26%. На зростання цін вплинуло декілька факторів. Так після падіння в березні 2020 року, відновилося зростання цін на нафту. За рік ціни на нафту зросли більш як у 2 рази. Ціна нафти марки Brent на початку березня досягла $71 за барель. Крім того, за рік приблизно у 2 рази зросли ціни на газ на світових біржах. Це сприяло зростанню цін на пальне в Україні. Адже близько половини бензину та 84% дизельного палива, які споживає Україна, це імпорт", - розповів Хмелевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де в Україні заправлятися найбільш невигідно

Навесні попит на паливо буде рости, адже після карантину люди почнуть більше використовувати особистий та громадський транспорт. Також однією із причин є початок сільгоспробіт. Тобто зниження цін на бензин очікувати не варто.

"Зараз ціни на нафту на світових біржах стабілізувалися, а ціни на газ очікує сезонне зниження. Проте, навесні попит на пальне традиційно зростає. Розпочалися сільгоспроботи. Очікується, що в травні завершиться карантин і люди будуть активніше використовувати особистий та громадський транспорт. Тому зниження цін на пальне навесні та влітку очікувати не варто. Більш того, не виключено, що ціни можуть ще зрости на 10-15%. Уряд припускає наявність цінової змови на ринку нафтопродуктів та проводить перевірку АЗС. Проте, навряд чи це призведе до зниження цін", - сказав експерт.

Українським АЗС рекомендували знизити роздрібні ціни на пальне. Рекомендації отримали мережі WOG, OKKO, UKRNAFTA, AMIK, Shell, SOCAR, UPG, БРСМ, AVANTAGE-7, GLUSCO. За вихідні великі мережі автозаправних станцій підняли ціни на бензини і дизельне пальне.

Зараз ви читаєте новину «Як зміниться вартість бензину після локдауну - невтішні прогнози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути