четвер, 03 травня 2018 12:31

Як зміниться вартість бензину найближчим часом

Як зміниться вартість бензину найближчим часом
На вартість бензину безпосередньо впливає курс валют і вартість нафти. Фото: UA.News

В Україні у квітні подешевшав бензин і дизельне паливо. Однак подальшого зниження вартості чекати не варто. Ціна літру палива може зрости на 60-80 коп.

"В окремих мережах було зниження. В основному цьому сприяв курс валют до гривні. Зараз нафта дорожчає. Найближчим часом зниження вартості бензину навряд чи продовжиться. На вході в Україну нафтопродукти поступово будуть дорожчати", - каже співзасновник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, пише Сегодня.

У квітні нафта марки Brent подорожчала на 7,7%, WTI - на 5,6%. Наслідком зростання цін буде підвищення вартості бензину і дизпалива в наступному місяці на 60-80 коп.

"Якщо нафта дорожчає на 1%, то вартість бензину зростає на 10 копійок за літр через два тижні. Приблизно за 11-13 днів бензин з-за кордону або з заводу надходить на заправку. Подорожчання долара на гривню призводить до підняття цін на бензин і дизпаливо на 60 копійок за літр через два тижні", - наголошує директор спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літр бензину може подорожчати на гривню

На вартість бензину безпосередньо впливає курс валют. Мережі купують паливо за долари або євро. Однак прибуток отримують в гривні. Коли національна валюта падає, то наступна закупівля нафтопродуктів коштує компаніям дорожче. Тому доводиться піднімати ціни.

За прогнозами Bloomberg, 2018-го серйозних стрибків цін на нафту не буде. Але збережеться тренд до її поступового подорожчання. Тому причин до здешевлення палива за рахунок вартості нафти цього року не буде.

За прогнозом НБУ, у 2018 році бензин подорожчає на 10,8%. У 2019 і 2020 роках ціни на паливо зростуть на 5 - 5,5% на рік у гривневому еквіваленті.

Паливо почало дешевшати в лютому. Через зміцнення гривні і зменшення ціни нафтопродуктів на кордоні. Сьогодні заправити повний бак машини на 48 л коштує на 10 грн дешевше, ніж на початку квітня. Щоправда за минулий місяць на 27 коп. подорожчав автогаз.

Зараз ви читаєте новину «Як зміниться вартість бензину найближчим часом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути