Ексклюзиви
пʼятниця, 15 березня 2019 21:10

Як зменшити рахунки за комунальні послуги

Як зменшити рахунки за комунальні послуги
За 4 роки програмою "теплих кредитів" скористалися 300 тис. домогосподарств. Фото: Курс

В Україні треба створити ринок газу. Дозволити людям обирати не тільки постачальника, а й енергоносій. Тоді споживачі не переплачуватимуть за газ, а будуть користуватися відновлювальними джерелами енергії, розповіла Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

"З 2013-го діяла програма "теплих кредитів". За державної допомоги українці замінювали газові чи електричні котли на твердопаливні, ставили нові двері, вікна, утепляли стіни. За 4 роки на програму витратили близько 5 мільярдів гривень. Нею скористалися 300 тисяч домогосподарств", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман анонсував нові переговори з МВФ щодо ціни на газ

За її словами, програма "теплих кредитів" вичерпала себе. Тому у 2016-му анонсували запуск роботи Фонду енергоефективності. Він передбачав більш розширені програми.

"Це будівництво індивідуальних котелень, застосування відновлювальних джерел енергії, встановлення лічильників. Фонд енергоефективності планував витрачати щонайменше 2-5 мільярдів гривень на рік. Торік на його запуск виділили 1,6 мільярдів гривень. У 2019-му - 3,2 мільярди. Уже закінчується перший квартал, а Фонд досі не працює. Водночас уряд вирішив знову продовжити програму "теплих кредитів". Щоправда виділив на неї мало грошей", - пояснює Марія Яковлєва.

Цьогоріч уряд запровадить 97 місцевих програм енергоефективності. На їхню реалізацію у місцеві бюджети виділять 128 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Як зменшити рахунки за комунальні послуги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути