Ексклюзиви
субота, 10 серпня 2024 12:04

Як закрити потреби цементу та інших будматеріалів на відбудову - аналітика KSE

Як закрити потреби цементу та інших будматеріалів на відбудову - аналітика KSE
Великий попит прогнозують на цемент, бетон, металоконструкції, цеглу, скло та теплоізоляційні матеріали. Фото: kingspan.com

Цемент - один із головних матеріалів для відбудови. Також великий попит прогнозують на бетон, металоконструкції, цеглу, скло та теплоізоляційні матеріали. Про це свідчить дослідження Київської школи економіки.

На думку експертів KSE, лише на будівельні матеріали для знадобиться близько $65 млрд. Загальна вартість відбудови, за даними Світового банку, оцінюється у понад $400 млрд.

За умови достатніх інвестицій в галузь українські виробники зможуть забезпечити 90% від потреби в будматеріалах для відбудови. На сьогодні розмір іноземних та українських інвестицій у розвиток галузі будівельних матеріалів, попри війну, оцінюється у понад $730 млн.

Згідно з дослідженням, основною спільною проблемою для всіх виробників галузі є значне падіння попиту на будматеріали - до 25-40% у порівнянні з довоєнним періодом. Тож зараз інвестиції в галузь - це робота на перспективу, і Україна має робити все можливе для залучення цих інвестицій та сприянню компаніям, які готові інвестувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародний інвестор CRH купує два цементні заводи на Волині та Миколаївщині

"Відбудова України - це велика можливість для всіх компаній в секторі будівельних матеріалів в країні. Адже це не лише суттєве збільшення обсягу потреб на фоні ускладнення імпортної логістики, але і нові стандарти будівництва з врахуванням build-back-better принципів. Ті бізнеси, які будуть готові до подібного виклику, зможуть не тільки наростити обсяги, але і отримають стимул для переходу на новий рівень з точки зору енергоефективності, екологічності тощо", - зазначив Максим Нефьодов, директор з інноваційних рішень KSE Institute.

Гравці на ринку цементу уже розширюють та модернізують свої виробничі потужності. Так, "Івано-Франківськцемент" планує встановити додаткові клінкерні печі. "Кривий Ріг Цемент" планує два проєкти: модернізацію наявних потужностей та будівництво нової печі.

Мажнародна компанія CRH, яка в Україні працює під брендом CEMARK, загалом інвестувала в українські активи €500 млн. Із них €80 млн вже під час повномасштабного вторгнення, включаючи €34 млн на будівництво цементного терміналу в Київській області. Компанії належать три заводи: в Камʼянець-Подільському, Одесі та Миколаєві. У 2024 році CRH має намір придбати заводи "Волинь-цемент" та "Югцемент" італійської Buzzi та розширити інвестиції в Україну. Угоду оцінюють у €100 млн, вона зараз на фінальному етапі розгляду в АМКУ.

Серед компаній, які також інвестують у будівельну галузь України:

• Ірландська компанія Kingspan Group розпочинає проєкт на суму понад $280 млн.

• Українська інвестиційна компанія EFI Group планує будівництво першого в Україні заводу "Новаскло" з виробництва флоат-скла та скла зі спеціальним покриттям, з інвестиціями близько €232 млн. Українська компанія City One Development будує у Березані Київської області завод з виробництва скла з інвестиціями €100 млн. Також планується будівництво ще одного заводу в центральній області України для виробництва скла з напиленням.

• Французька група Saint-Gobain у жовтні 2023 р. розпочала будівництво заводу з виробництва сухих будівельних сумішей в Івано-Франківській обл. Інвестиції становлять €9 млн.

• Kreisel (5 млн інвестовано і 10 млн - в планах), MC-Bauchemie (планує інвестувати 1,5 млн), GreenMix та "Міропласт".

У KSE зазначають, що інвестори звертають увагу на екологічні проєкти, використання відновлюваних матеріалів та планують модернізацію потужностей. Зокрема, Kingspan, Saint-Gobain та CRH відзначають важливість впровадження екологічних рішень у своїх проєктах.

Дослідження будівельної галузі проводилося Київською школою економіки за ініціативи Європейської Бізнес Асоціації. Експерти вивчали вплив війни, масштаби руйнувань інфраструктури та об'єми інвестицій в галузь, необхідних для відбудови.

Зараз ви читаєте новину «Як закрити потреби цементу та інших будматеріалів на відбудову - аналітика KSE». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути