четвер, 12 березня 2020 16:23

Як вплине на економіку зниження облікової ставки

Як вплине на економіку зниження облікової ставки
Нацбанк має збільшувати через кредитування кількість грошей в обігу, щоб економіка почала зростати. Фото: pixabay.com

Зниження Нацбанком облікової ставки допоможе Україні вийти з кризової ситуації, розповів Gazeta.ua фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

"Зменшення ставки означає, що наші облігації внутрішньої позики не коштуватимуть захмарно й уряд припинить нарощувати борги по них. Це нормальна практика, що Нацбанк обмежує можливості нового уряду робити запозичення за межами країни", - пояснює Лупоносов.

Зниження облікової ставки дасть змогу банкам видавати більше кредитів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки триватиме нова економічна криза

"Нацбанк має збільшувати через кредитування кількість грошей в обігу, щоб економіка почала зростати. Наприклад, якби в нас були доступні кредити, то за два-три тижні ми спокійно могли б запустити масове виробництво медичних масок. Завалити Україну цим товаром. Також продавати його на експорт, заробляти. Або почали б виготовляли тест-системи на визначення коронавірусу. За собівартістю вони виходили б 30 євроцентів. Водночас у Китаї ці ж системи коштують 1,2 євро. Наші лабораторії готові до випуску, але немає ресурсів", - говорить експерт.

У населення зменшилася кількість грошей. На заощадження зараз важко відкрити бізнес.

"За кордоном люди не кладуть грошей на депозит для заробітку чи зберігання грошей. В Європі для цього є пенсійні фонди, цінні папери", - додає фінансовий аналітик.

Сьогодні Нацбанк зменшив облікову ставку до 10%. Наприкінці 2019-го облікову ставку знизили з 15,5 до 13,5%. У січні 2020-го її встановили на рівні 11%. До кінця 2020-го Нацбанк планує досягнути показника 7%.

Зараз ви читаєте новину «Як вплине на економіку зниження облікової ставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути