середа, 20 червня 2018 12:10

Як розпізнати фальшиві гроші

В Україні минулого року з обігу вилучили майже 10,5 тис. підроблених банкнот. За даними Нацбанку, із загальної кількості вилучених банкнот 61% - купюри номіналом 500 грн, 7% - 200 грн, 17% - 100 грн, 13% - 50 грн.

Зазвичай підроблені банкноти від оригіналу відрізняються за кольором. Також вони не містять водяних знаків, оптико-змінних фарб, захисних стрічок та рельєфного зображення, пише "Сегодня".

Так, якщо розглядати оригінальну банкноту проти світла, ви побачите портрет історичної особистості, який повторює надруковане на лицьовій стороні купюри зображення. Крім того, там є зображення цифрового номіналу або ж графічний знак гривні.

Автор: Сегодня
  Справжня банкнота рельєфна на дотик.
Справжня банкнота рельєфна на дотик.

Також справжня банкнота має приховане зображення - номінал купюри, який розташований у верхньому кутку. На купюрі 500 грн зразка 2015 року оптично-змінною фарбою надрукована розгорнута книжка. Тому малюнок змінює колір і переливається під різними кутами зору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ знищив банкнот на 20,3 млрд грн

Справжні банкноти містять захисну полімерну стрічку темно-сірого кольору. На ній можна розглянути написи з номіналом купюри і знак гривні. Крім того, є мікротексти - повторювані написи в кутку купюри, які можна розглянути за допомогою збільшувального скла.

Фахівці наголошують, що справжня купюра рельєфна. Фарба наноситься на неї опуклим шаром, що легко визначається на дотик.

На початок 2018-го в готівковому обігу України перебували банкноти та монети на загальну суму 361,5 млрд грн. Це на 20,5 млрд грн більше, ніж на початок 2017 року. На 1 січня 2018-го на одного мешканця України припадали 70 банкнот та 293 розмінні монети.

Зараз ви читаєте новину «Як розпізнати фальшиві гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути