пʼятниця, 24 грудня 2021 15:59

Як бізнесу вижити в часи енергетичної кризи
7

Український бізнес вимушений працювати в умовах різкого подорожчання енергоносіїв і в умовах цінової невизначеності. Високі та непрогнозовані ціни на газ та електроенергію збережуться як мінімум до кінця нинішнього опалювального сезону, прогнозують експерти. Це спонукає українських бізнесменів шукати надійних постачальників енергоносіїв.

Автор: Pixabay
 

Які інноваційні підходи до енергозабезпечення дозволяють вижити українському бізнесу, розбиралася Gazeta.ua.

Ознаки енергетичної кризи

Ціни на газ у Європі та в Україні у цьому році ставлять чергові рекорди. Станом на 21 грудня, спотова ціна газу в Європі вже перевищила $2000 за 1 тис. кубометрів. Ціни на електроенергію також демонстрували стійке зростання.

Так, за даними Української енергетичної біржі, індекс ціни на електроенергію в країні на ринку двосторонніх договорів у січні цього року становив 1 183,8 грн за 1 МВт-год, до травня він зріс до 1 368,1 грн. за 1 МВт-год, до вересня електроенергія подорожчала вже до 1 737,9 грн. за 1 МВт-год, а станом на грудень ціна взагалі злетіла до 2 969,6 грн. 1 МВт-год.

В уряді та на ринку гадають: а чи вистачить взагалі газу до наступної весни?

Проте ціни на природний газ в країні цього року виросли ще значніше. За даними тієї ж біржі, середньозважені ціни на газ ще в січні цього року були на рівні 7,9 тис. грн. за 1 тис. кубометрів, але традиційного літнього зниження цін, що відбувається щороку, саме цього року так і не відбулося – у травні ціни підвищилися до 9,3 тис. грн за 1 тис. кубометрів, у червні – до 10,8 тис. грн, у липні — до 13 тис. грн за 1 тис. кубометрів.

У результаті "Нафтогаз України", який традиційно закуповує газ влітку для поповнення запасів на період опалювального сезону, не зміг закупити достатньо газу за такими високими цінами, і тепер в уряді та на ринку гадають: а чи вистачить взагалі газу до наступної весни?

Автор: Pixabay
  Ціни на газ у Європі та в Україні у цьому році ставлять чергові рекорди. Станом на 21 грудня, спотова ціна газу в Європі вже перевищила 2000 $ за 1 тис. кубометрів.
Ціни на газ у Європі та в Україні у цьому році ставлять чергові рекорди. Станом на 21 грудня, спотова ціна газу в Європі вже перевищила 2000 $ за 1 тис. кубометрів.

А тим часом восени ціни на газ продовжили своє зростання - у вересні вони підвищилися до 18,5 тис. грн, а з початком опалювального сезону перейшли до стрімкого зростання і на грудень цього року середньозважена ціна становить уже більше 50 тис. грн за 1 тис. кубометрів.

У яких реаліях працює бізнес в Україні

За останній рік ціни на енергоносії для промислових споживачів значно зросли.

У грудні вартість блакитного палива для промислових споживачів вже перевищувала 40 грн за кубометр, і, швидше за все, продовжить підвищення слідом за висхідним європейським трендом.

Експерти прогнозують, що високими ціни на електроенергію та газ збережуться до кінця опалювального сезону

Ситуацію ускладнює й те, що за останній рік зросли ціни і на електроенергію — майже вдвічі.

При цьому ціна електроенергії дуже волатильна, і може значно коливатися місяць до місяця.

Експерти прогнозують, що високими ціни на електроенергію та газ збережуться як мінімум до кінця опалювального сезону. А далі прогнозувати поведінку цін вже проблематично, оскільки на ціну впливає безліч факторів, у тому числі політичних, які передбачити взагалі неможливо.

Українському бізнесу стає все важче працювати в умовах такого різкого підвищення цін, і в умовах цінової невизначеності.

Пошук виходу із ситуації

В існуючих реаліях стабільність та прогнозованість постачання енергоресурсів, а також зниження ризиків можуть стати визначальними для виживання будь-якого бізнесу. Навіть великі компанії, які мають значні потужності та резерви, змушені терміново шукати вихід із ситуації, не кажучи вже про середній на малий бізнес.

Автор: Pixabay
 

Аграрний бізнес в країні теж сильно постраждав від ознак системної енергетичної кризи. Цього року через подорожчання енергоносіїв, і особливо газу, ціни на аграрну продукцію стали зростати. Той самий цукор із буряків нового врожаю на полицях супермаркетів почав з'являтися вже з цінником 30 гривень за кг і вище. А з такими цінами на продукцію виробникам складніше конкурувати за своє місце на ринку. Тому аграрні виробники змушені заощаджувати та шукати способів здешевити собівартість випуску продукції.

Про пошук нових підходів до енергопостачання Gazeta.ua запитала у експертів енергетичного напрямку великого агропромислового холдингу LNZ Group, що утворений на базі Лебединського насіннєвого заводу, і спеціалізується на торгівлі посівним матеріалом і засобами захисту рослин, вирощуванні зерна, тваринництві та зернотрейдерській діяльності.

Група компаній LNZ розпочала активний розвиток нових напрямків діяльності та вийшла на енергоринок. Компанія отримала ліцензію на постачання природного газу та електроенергії. Зараз це дозволяє компанії надавати своїм клієнтам - аграріям - повний спектр послуг: починаючи від продажу насіння, засобів захисту рослин, мінеральних добрив до постачання природного газу та електроенергії.

Автор: Pixabay
  Група компаній LNZ розпочала активний розвиток нових напрямків діяльності та вийшла на енергоринок. Компанія отримала ліцензію на постачання природного газу та електроенергії
Група компаній LNZ розпочала активний розвиток нових напрямків діяльності та вийшла на енергоринок. Компанія отримала ліцензію на постачання природного газу та електроенергії

При цьому клієнти отримують не лише конкурентні ціни, а відсутність проблем з так званим балансуванням - однією із найбільших проблем, з якою сьогодні стикаються на ринку промислові споживачі енергоносіїв.

На відкритому ринку недобір одних споживачів можна перекрити перебором інших

Небаланс виникає, якщо підприємство допустило відхилення фактичного обсягу споживання від планового більш ніж на 5%, при цьому плата за небаланс сьогодні становить 10% від його обсягу. Таким чином, споживачеві газу потрібно якомога чіткіше витримувати заздалегідь заявлений ним план споживання, інакше додаткових платежів просто не уникнути. Проте витримати баланс дуже складно, і більшість підприємств стикаються з тим, що за перебір чи недобір газу вони таки змушені платити.

Автор: LNZ GROUP
  Фахівець із постачання природного газу компанії LNZ Анжела Пилипенко
Фахівець із постачання природного газу компанії LNZ Анжела Пилипенко

Відповідь виявилась досить простою – на відкритому ринку недобір одних споживачів можна перекрити перебором інших. Наприклад, так працюють у LNZ Energo, засновники якої самі шукали, як вирішити цю проблему.

"Коли влітку 2020 року ціна газу на ринку була 2-3 гривні за кубометр, то плата за небаланс (яка на той момент становила не 10%, а 20%) для споживача була не дуже обтяжливою. Тепер, коли ціна газу зросла до 35-40 гривень за кубометр, то навіть після зниження плати за небаланс з 20% до 10% це стало дуже відчутною для споживачів сумою, особливо — для аграрних компаній, які рахують кожну копійку", — пояснила фахівець із постачання природного газу компанії LNZ Анжела Пилипенко.

Компанія бере вирішення проблеми балансування постачання газу на себе. Це досягається за рахунок зведення всередині компанії небалансів її клієнтів: одні споживачі допустили перевитрату газу, інші — спожили менше запланованого. У результаті небаланси перших покриваються за рахунок небалансів других.

Для споживача така послуга при закупівлі газу має безперечну перевагу — тепер він не переплачує за відхилення від планів споживання газу.

"Компанії-постачальники газу, які беруть балансування на себе, на ринку є, але їх стає все менше, оскільки таким постачальникам необхідно мати великий запас міцності. Сьогодні на ринку газові трейдери працюють переважно за принципом "купи-продай", і усі небаланси оплачує споживач газу. Ми пішли іншим шляхом, і в цьому наша перевага", — пояснює Пилипенко.

Навіть копійка має значення

Ще однією перевагою для трейдерів при продажу газу на ринку в період різкого зростання цін стала гнучка система ціноутворення — виграють ті, хто може запропонувати клієнтам декілька варіантів оплати.

Ми пропонуємо кілька різновидів контрактів, в яких встановлені різні ціни: при попередній оплаті газу споживач отримує його за найнижчою ціною, при оплаті подекадно ціна вже вища. Також ціна залежить і від обсягу газу, що закуповується, — говорить Пилипенко.

"І хоча основні клієнти компанії LNZ — аграрні підприємства (цукрові заводи, хлібоприймальні підприємства), компанія не обмежується виключно аграрним сектором. "Ми пропонуємо свої послуги з продажу газу всім споживачам, у тому числі — промисловим. Ми також виходимо на тендери та пропонуємо блакитне паливо бюджетним організаціям — школам, лікарням та вищим навчальним закладам", — зазначає Анжела Пилипенко.
Автор: Pixabay
  Під час продажу електроенергії LNZ не обмежується продажами виключно аграрним підприємствам
Під час продажу електроенергії LNZ не обмежується продажами виключно аграрним підприємствам
У березні 2020 року Компанія почала займатись продажем електроенергії і застосувала той самий підхід — балансування постачання споживачам за рахунок власних ресурсів. Це досягається шляхом використання власної стратегії прогнозування, балансування та закупівлі електроенергії на різних сегментах організованого ринку, що дозволяє забезпечити споживача ресурсом за оптимальною ціною.

Автор: LNZ GROUP
  Фахівець із постачання електроенергії компанії LNZ Юрій Дідора
Фахівець із постачання електроенергії компанії LNZ Юрій Дідора

У результаті споживачеві не потрібно моніторити ринок, порівнювати ціни у різних постачальників і вибирати найкращий варіант — оптовий продавець за рахунок великої кількості клієнтів та послуг балансування може запропонувати найвигіднішу ціну.

"Я зацікавлений у тому, щоб жоден постачальник електроенергії не зміг запропонувати моєму клієнту електроенергію навіть на 1 копійку дешевше. Власні методи прогнозування та балансування дозволяють компанії "ЛНЗ" досягти такого результату, що коли до мого клієнта приходить інший постачальник і пропонує начебто низьку ціну, споживач відповідає: у мене вже найдешевша електроенергія", — зазначає фахівець із постачання електроенергії Юрій Дідора.

При цьому бізнес, який купує у LNZ не лише електроенергію, а й газ, а також добрива, насіннєвий матеріал та логістичні послуги, тобто — отримує повний комплексу послуг, може розраховувати на ще одну перевагу — можливість отримувати знижки та відстрочення платежів.

"У нас передбачені знижки, бонуси, програми лояльності та індивідуальні пропозиції для кожного клієнта", — каже Дідора.

Як і в газовому бізнесі, під час продажу електроенергії LNZ не обмежується продажами виключно аграрним підприємствам, серед її клієнтів — поліграфічний бізнес, гранітні кар'єри, виробники побутової сантехніки, та багато інших.

LNZ Group — український вертикально-інтегрований агропромисловий холдинг, що спеціалізується на торгівлі посівним матеріалом та засобами захисту рослин, вирощуванні зернових та технічних культур, тваринництві і зернотрейдерській діяльності. Утворений на базі Лебединського насіннєвого заводу.

Компанія розвиває агровиробництво, насінництво та дистриб'юцію. Обробляє 83 тис. га землі та має понад 3 тис. працівників у сезон. До складу LNZ Group входять 47 агрофірми, а також спеціалізований завод по виробництву кукурудзи, багатофункціональний завод по виробництву насіння пшениці, ячменю, гороху, сої, соняшнику, льону, спельти, 2 елеватори в Черкаській та Сумській областях, 5 логістичних центрів та власний митний склад.

Компанія отримала ліцензію на постачання газу споживачам у квітні 2019 року, а вже з травня почала працювати на ринку, пропонуючи клієнтам контракти різного формату – в залежності від обсягів та строків постачання блакитного палива. Почавши роботу з постачання споживачам близько 50 млн кубометрів газу, тепер компанія наростила обсяги до 200 млн куб. м на рік.

• За два неповні роки роботи на ринку продажу електроенергії компанія змогла наростити обсяг продажів до 12 млн кВт-год на місяць і пропонує ресурс споживачам у всіх регіонах України.

Зараз ви читаєте новину «Як бізнесу вижити в часи енергетичної кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути