понеділок, 28 травня 2012 09:33

Ахметову дозволили придбати найбільшого приватного перевізника вантажів

Ахметову дозволили придбати найбільшого приватного перевізника вантажів
СКМ Ріната Ахметова отримає контроль над ТОВ "Лемтранс". Фото: focus.ua

Група "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ) бізнесмена Ріната Ахметова одержала дозвіл Антимонопольного комітету на отримання контролю над ТОВ "Лемтранс".

Це дозволить СКМ збільшити свою частку з 19,95% статутного фонду до понад 50%, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Вагонні збори".

"Після отримання дозволу на концентрацію від іноземних антимонопольних органів і завершення всіх формальностей СКМ планує отримати контрольний пакет у "Лемтрансі". Після цього компанія зможе увійти до складу нашого транспортного напрямку, і в майбутньому ми сподіваємося довести свою частку в ній до 100%", - зазначили в СКМ.

Заплановану суму угоди в СКМ не розголошують: "Ми можемо сказати, що швидше за все це будуть і прямі інвестиції в компанію, і купівля часток інших учасників".

Оскільки у "Лемтранс" має кілька власників, угода може бути завершена не раніше кінця цього року. Своїх партнерів в "Лемтранс" в СКМ не розголошують. За даними учасників ринку, серед співвласників "Лемтрансу" - народні депутати від Партії регіонів Антон Пригодський та Ігор Гуменюк. Отримати їх коментарі не вдалося. Втім, джерело, знайоме з умовами угоди, підтвердило, що, зокрема, буде викуплена частка, підконтрольна Пригодському.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Chevrolet показала три новинки на SIA-2012

У СКМ пояснили, що операція необхідна, щоб розвивати "Лемтранс" більш високими темпами.

"Ми, як міноритарні акціонери, кілька років придивлялися до бізнесу. З 2009 року брали активну участь в роботі наглядової ради. Капітальні інвестиції у збільшення вагонного парку" Лемтранс "тільки цього року можуть сягнути 350 мільйонів доларів, і ми готові підтримати ці плани додатковим акціонерним капіталом. Але, згідно з попередніми переговорами, ніхто з чинних власників "Лемтрансу" не готовий стільки інвестувати в розвиток компанії, і тому всі розглядають варіант виходу зі складу учасників ТОВ", - пояснили в СКМ.

Компанія "Лемтранс" - найбільший приватний перевізник вантажів і експедитор, створена в 1999 році. Експлуатує більше 12 тис. одиниць рухомого складу; весь приватний парк піввагонів в Україні - 26 тис. Обсяг перевезень минулого року становив 40,4 млн т (+30,7%), що, за даними СКМ, становить 8,5% ринку вантажних перевезень і 14,5% ринку перевезень у піввагонах. За оцінками ІК "АРТ-Капітал", річна виручка "Лемтранс" досягає близько 3,8 млрд грн, чистий прибуток - близько 480 млн грн, EBITDA - близько 750 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов пояснив, чому курс гривні просів до дворічного максимуму

Старший аналітик "АРТ-Капіталу" Олексій Андрейченко оцінив 100% "Лемтрансу" в 4,8 млрд грн ($600 млн), вартість 80,05% частки може становити до $480 млн.

Гендиректор асоціації "Металургпром" Василь Харахулах зазначив, що контроль над вагонним парком важливий СКМ з погляду забезпечення перевезень продукції її ключових компаній - "Метінвесту" і ДТЕК.

Зараз ви читаєте новину «Ахметову дозволили придбати найбільшого приватного перевізника вантажів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути