пʼятниця, 27 лютого 2015 11:18

Аграрії кажуть, що восени хліб може коштувати 30 гривень

Аграрії кажуть, що восени хліб може коштувати 30 гривень
Фото: portal.lviv.ua

За нинішнього курсу долара, вартості пального та мінеральних добрив на осінь хлібина в Україні коштуватиме 28 гривень. 

Собівартість хліба підрахували в аграрних асоціаціях. При цьому у профільному міністерстві погоджуються, що дорожчатиме все, але вони докладуть зусиль, аби не так стрімко, пише ТСН.

Фермери підрахували, що процес підживлення зернових стартував лишень у п'яти регіонах. До того ж слід пересіяти 10% озимини, а потім ще боротися зі шкідниками.

"Хімія - це доларова складова, потім яка ще буде погода. Найпесимістичніший варіант - ми можемо мати у межах 5-7 млн тонн продовольчої пшениці", - каже Іван Томич, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України.

Цього вистачає лишень для внутрішнього споживання, за теперішнього курсу долара та цін на пальне собівартість тонни - 8 тис. грн. Торік було 2 тисячі.

"Виходить, десь 15-17 грн борошно. Це половина вартості хліба. Плюс половина – 30 грн буханка, нехай 28", - продовжує Іван Томич.

У Міністерстві аграрної політики погоджуються, що собівартість сільгосппродукції зросте, але хліба по 28 грн не буде.

"Буде підвищення цін. Ми і держава робимо все, аби це було поступово. Наш фокус, щоб воно (зерно - ред.) було у наявності. Щоб ми були з хлібом. Україна має посіяти", - каже Олексій Павленко, міністр аграрної політики та продовольства України.

Для цього домовляються з банками, щоби кредитували аграріїв. Високі відсотки планують компенсувати з бюджету. У змінах до державного кошторису вже заклали на це 300 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Аграрії кажуть, що восени хліб може коштувати 30 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути