Ексклюзиви
четвер, 16 квітня 2020 16:31

Адвокат пояснив, за що можуть звільнити з роботи в умовах карантину

Адвокат пояснив, за що можуть звільнити з роботи в умовах карантину
Не мають можливості захистити свої права неоформлені працівники. Фото: pixabay.com

Примусити працівника йти у відпустку ніхто не має права. Тим паче без збереження заробітної плати, розповів Gazeta.ua адвокат Ростислав Кравець.

"Щоправда, підприємства, які пропонують працівникам йти у відпустки на час карантину, призупинили діяльність, або повністю втратили доходи. Їм не вистачає коштів на утримання штату працівників. За заощаджені фінанси планують відновлювати роботу після карантину", - пояснює Кравець.

Додає, що роботодавцям складно контролювати працівників у сьогоднішніх умовах.

"Людина не може вчасно, або взагалі не має можливості добратися на роботу, бо живе за містом. А міжміське сполучення тимчасово зупинили. У трудовому законодавстві це не передбачено. Роботодавець абсолютно законно може звільнити такого працівника через відсутність на робочому місці чи невиконання службових обов'язків. Потрібно домовлятися. Інакше доведеться шукати нову роботу, а це не просто", - каже Кравець.

Додому почали повертатися заробітчани. Робочих місць у країні катастрофічно не вистачає. Хоча кожен уряд роками обіцяє створити нові.

"Якщо людину офіційно не відправили у відпустку, не скоротили, то роботодавець зобов'язаний у повному обсязі виплачувати їй офіційну зарплату. Якщо звісно сторони не домовилися між собою про особливі умови праці чи графік роботи. Водночас віддалена робота не є підставою для скороченого робочого дня чи зменшення зарплати", - говорить адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зафіксували рекордну кількість безробітних

Пояснює, що не мають можливості захистити свої права неоформлені працівники.

"В Італії, Іспанії 75-80 відсотків зарплати працівникам, які вимушено не працюють, компенсує держава. Є випадки, коли держава покриває втрати від зупинки бізнесу. Щоб той міг легко відновитися і продовжувати сплачувати податки. У нас поки що немає гарантій збереження доходів або робочих місць. Немає офіційно визначених правил, як правильно діяти під час карантину", - підсумував Кравець.

Після запровадження карантину безробітними стали 4% українців. 35% опитаних продовжують працювати, як раніше, ще 29% працюють віддалено. У відпустці за власним бажанням перебуває 32% респондентів, свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Зараз ви читаєте новину «Адвокат пояснив, за що можуть звільнити з роботи в умовах карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути