пʼятниця, 12 березня 2021 18:31

А що, так можна було? Історія недитячого "успіху", замішаного на наживі й ворожнечі

А що, так можна було? Історія недитячого "успіху", замішаного на наживі й ворожнечі
Ігор Козлов: Деякі котеджні містечка від самого початку створюються закритими, щоб забезпечити своїм мешканцям спокій, усамітнення й тишу

Скупі рядки Youcontrol говорять про те, що 28.08.2020 року в Києво-Святошинській РДА Ірина Стефанська з села Хижинці Вінницької області зареєструвала нічим не примітне ТОВ із статутним капіталом у 1000 грн, але гучною назвою "Чайківська початкова школа "Успіх". Основний вид діяльності – початкова освіта, а офіційна адреса: 08135, Києво-Святошинський р-н, село Чайки, вул. Леонтовича, будинок 6.

Як керівник Кооперативу індивідуальних забудовників (КІЗ) "Сонячний" у с. Чайки зазначу, що І. Стефанська – не член кооперативу, але орендар будинку на Леонтовича, 6. На жаль, в КІЗ не відразу дізналися про її бажання використовувати житловий будинок як так звану школу. "Так звану", тому що приміщення абсолютно не призначене для діяльності ТОВ за КВЕД 85.20. ЗМІ вже писали і про невідповідність школи нормам Санрегламенту (у частині постійного доступу дітей до питної води), і про порушення норм пожежної безпеки (сама забудова містечка просто не дозволяє під'їхати до будинку у разі потреби з усіх боків).

Члени кооперативу досі не розуміють, чим і як думали в Київській ОДА, коли своїм розпорядженням видали ліцензію "школі" на здійснення освітньої діяльності від 30 вересня 2020 року №530. Втім, для всіх, хто хоч трохи чув про департамент освіти і науки КОДА, "Жоржевну" і стандартну таксу, напевно, все зрозуміє і без натяків.

Те, що я зараз спостерігаю в соцмережах, говорячи про "істеричні" сюжети про нібито нападки на школу з боку "жахливого" сусіда – це фейк і маніпуляція. Адже в реальності ситуація складається навпаки: проти "школи" виступають всі (!) члени кооперативу, крім одного. На жаль, механізм ліцензування та видачі ліцензій у нашій країні недосконалий. Тому часто дозволи на відкриття дають і тим школам, куди пускати дітей протизаконно й небезпечно. Саме небезпечно! Тому що всі жителі "Сонячного" прекрасно знають історію про те, як Ірина Стефанська разом зі своєю сестрою Тетяною "докерувались" дитячим садком у сусідньому кооперативі, який був спалений практично дотла, принісши власникові будівлі величезні збитки. Прецедент неприємний і насторожує.

Хочу розповісти про суд. Адміністративний.

Визначенням Окружного адмінсуду м. Києва від 2 лютого 2021 року в справі №640/28497/20 за позовом Кооперативу (!) відкрите провадження щодо Київської ОДА про анулювання ліцензії для ТОВ "Чайківська початкова школа "Успіх". І це не суд "проти дітей". Навпаки, ми всі – більше 130 членів кооперативу - хочемо захистити не лише свої права, але й права всіх тих дітей, які можуть постраждати від діяльності незаконного закладу на території нашого КІЗ. Так, підкреслю ще раз: послугами школи ніхто (!) з членів кооперативу не користується. Та й не збирався. Про це ми неодноразово заявляли і в переговорах із власником будинку, і самим орендарем, які фанатично намагалися переконати всіх у тому, яке "диво нас чекає". Це не домисли, а факти, відображені, наприклад, у Протоколі №3 позачергових зборів членів кооперативу від 10 жовтня 2020 року. У Протоколі йдеться зокрема й про "здивування" Стефанської, яка "не розраховувала, що сусіди та інші жителі, що проживають в с. Чайки, будуть проти її комерційної діяльності". Примітно, що як вирішення проблеми Ірина Аркадіївна запропонувала "ухвалити для її закладу комерційну ціну для використання комунікацій, що належать КІЗ "СОНЯЧНИЙ". Як пояснити людині, що не все на цьому світі продається і купується, ми не знали. Але після постійних і категоричних "ні" з нашого боку, І. Стефанська спересердя кинула: "Не хочете по-хорошому, ну, значить, буде за законом".

Втім, ми й не проти: за законом, так, за законом. Суд вирішить.

Вважаю також за необхідне нагадати про те, що згідно зі Статутом КІЗ "СОНЯЧНИЙ": 1) кооператив створений і діє як неприбуткова організація (п 1.4.); 2) на земельних ділянках, у житлових будинках, прибудинкових територіях Кооперативу забороняється здійснення підприємницької діяльності (у тому числі комерційної, виробничої, освітньої тощо), крім випадків, передбачених цим Статутом і за наявності згоди (рішення загальних зборів) членів Кооперативу (п.2.4); 3) на території Кооперативу заборонено створювати... СТО, магазини, ясла, дитсадки, заклади освіти всіх типів і видів, незалежно від форми власності (п. 5.8). Більше з точки зору закону мені нічого додати. Саме тому члени Кооперативу прийняли рішення: правлінню Кооперативу вжити заходів щодо відключення ділянки на вул. Леонтовича, 6 від інженерних мереж Кооперативу, а голову, тобто мене, звернутися до всіх відповідних органів із вимогою вжити заходів щодо усунення порушень на земельних ділянках за адресою: Леонтовича, 6. Отже звернення до суду було не моєю примхою, а обов'язком.

І наостанок. Мені важко зрозуміти, чому засновники школи ніяк не можуть змиритися з тим, що є ЖК і кооперативи, котеджні містечка, де школа не передбачена. Що є певні правила добросусідства, коли громада між собою домовляється, як усім буде комфортно і зручно жити. Деякі котеджні містечка, такі як "Сонячний", від самого початку створюються закритими, щоб забезпечити своїм мешканцям спокій, усамітнення й тишу. А що стосується шкіл, то на території с. Чайки є ще мінімум три освітні заклади. Так, це теж приватні школи, і, ймовірно, недешеві. Але, звичайно ж, КОДА простіше "порішати за ліцензію", ніж побудувати тут державну школу згідно з усіма нормами і стандартами.

Ось така ось вона - справжня історія одного "успіху".

Автор: Ігор Козлов, керівник Кооперативу індивідуальних забудовників "Сонячний", с. Чайки

Зараз ви читаєте новину «А що, так можна було? Історія недитячого "успіху", замішаного на наживі й ворожнечі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути