четвер, 05 квітня 2018 11:36

10 фактів з життя першого офіційного мільярдера
6

Наймогутнішою людиною світу назвав американський президент Річард Ніксон бізнесмена Говарда Хьюза (молодшого). У кінці 1960-х його статок оцінювали в $1,4-2 млрд.

Автор: cameralabs.org
  Говард Хьюз був першим офіційним мільярдером у світі
Говард Хьюз був першим офіційним мільярдером у світі

Хьюзу вдалося перетворити невеликий бізнес його батька в імперію. Той був засновником Hughes Tool Company. Компанія займалася виробництвом бурового устаткування. Говард Хьюз став першим офіційним мільярдером у світі. Популярність йому принесла робота в авіації. Він створював літальні апарати, пізніше знімав фільми. Був двічі одружений. Дітей не мав.

Помер 5 квітня 1976-го на 71 році життя.

Gazeta.ua зібрала 10 фактів про першого офіційного мільярдера.

1. Говард Хьюз був єдиною дитиною у сім'ї підприємця Говарда Робарда Хьюза і домогосподарки Аллен Стоун Гано. Мати довгий час не могла завагітніти. Крім того, пологи видалися важкими. Тому оформлення свідоцтва про народження Хьюза постійно відкладали. У результаті документ підписали лише 1941 року зі слів тітки мільярдера. Існують версії, що Хьюз Говард народився 14 вересня чи 24 вересня 1905-го.

Автор: Public Domain
  Говард Хьюз із мотовелосипедом, який зібрав власноруч
Говард Хьюз із мотовелосипедом, який зібрав власноруч
2. Ще з дитинства майбутній мільярдер проявляв задатки винахідника та інженера. У 12 років зібрав мотовелосипед. Потім радіопередавач. Самостійно освоював азбуку Морзе. Захоплювався фотографією. Батько Говарда заохочував прагнення сина до науки. Платив до $5 тис. на особисті витрати у тиждень. Водночас систематичної освіти Хьюз не отримав. Покинув школу. Проводив час у х'юстонському гольф-клубі, відвідував окремі лекції в Каліфорнійському технологічному інституті.

3. Після смерті батьків 1924-го 18-річний Говард, за законами штату, не міг розраховувати на повний контроль над спадщиною. Йому вдалося врегулювати питання з родичами. Продовжив навчання в університеті.

Автор: globallookpress.com
  У 1932 році Хьюз заснував Hughes Aircraft Corporation — компанію, яка займалась проектуванням і створенням літаків
У 1932 році Хьюз заснував Hughes Aircraft Corporation — компанію, яка займалась проектуванням і створенням літаків

4. У щоденнику Говарда Хьюза було записані три мети: стати найкращим гравцем у гольф, найкращим льотчиком і продюсером фільмів. 1927 року придбав невелику продюсерську компанію Caddo Films. Далі викупив приміщення для офісу в Лос-Анджелесі, яке стало центральним офісом імперії Говарда. Він самостійно зайнявся продюсуванням і виробництвом картин. Його друга кінострічка "Грають всі" окупила свій бюджет. Третя, "Два аравійських лицаря" отримала премію "Оскар" у номінації "Найкраща режисура комедії". 1930-го вийшла на екрани картина "Ангели пекла". Частину авіаційних трюків у стрічці мільярдер виконував самостійно. Під час одного з них ледь не загинув. 1932 року Хьюз спродюсував картину "Обличчя зі шрамом". Вона стала класикою гангстерського кіно.

Автор: 24СМИ
  Кадр з фільму Говарда Хьюза "Ангели пекла"
Кадр з фільму Говарда Хьюза "Ангели пекла"

5. Авіацією Говард Хьюз захопився у 14 років. Вже дорослим закінчив авіашколу. 1928-го отримав ліцензію пілота. 1932 року заснував Hughes Aircraft Corporation. Компанія займалась проектуванням і створенням літаків. 1938-го Хьюз почав підготовку до навколосвітнього перельоту. Для цього доопрацював пасажирський літак Lockheed 14. 10 липня 1938 року Хьюз і ще 5 учасників перельоту вилетіли з аеродрому Нью-Йорка. За 3 дні 19 годин 8 хвилин і 10 секунд вони подолали 23 612 км. Це був новий рекорд. У роки Другої світової війни отримав держзамовлення на будівництво літака Hughes H-4 для транспортування солдат. Його розробка тривала 5 років. Говарда запідозрили в шахрайстві і розтраті виділених коштів. Тому по завершенню проекту він особисто підняв літак у повітря. Справжній успіх до Hughes Aircraft Corporation прийшов на початку 1950-х, коли мільярдер почав втрачати інтерес до авіації.

6. Говард Хьюз забезпечував просування своїх проектів за допомогою підкупу потрібних людей. Існує версія, що він виконував роботу в інтересах ЦРУ. У свою чергу, це гарантувало безпеку його бізнесу.

7. Хьюз Говард був двічі одружений і мав десятки романів із голлівудськими актрисами. Єдиною справжньою любов'ю мільярдера називають актрису Кетрін Хепберн. Вони прожили разом майже рік. Потім розлучилися. Дітей у Говарда Хьюза не було. Жінки не наважувалися народжувати від людини, яка мала ознаки психічного захворювання. Вони почали проявлятися ще з 1940-х. Він міг зникати на тижні, вести відлюдницький спосіб життя, представлятися чужим ім'ям.

Автор: 24СМИ
  Говард Хьюз і Кетрін Хепберн
Говард Хьюз і Кетрін Хепберн

8. 1966 року мільярдер переїжджає у Лас-Вегас. Там зосереджується на гральному бізнесі. Купує готель, казино, телеканал і аеропорт. Таким чином, до 1970 року Хьюз контролював до третини всієї виручки Лас-Вегаса.

9. В останні роки життя в супроводі охорони постійно переїжджав. Нерегулярно харчувався, приймав великі дози сильнодіючих препаратів. З початку 1976-го жив самітником в Акапулько. З квітня 1976 року його стан різко погіршився. Лікарі порадили лікуватися в США. 5 квітня 1976-го Говард Хьюз летів до Х'юстона. Під час перельоту він помер. Довелося зняти відбитки пальців, так як ніхто не міг його впізнати.

10. Заповіт мільярдера так і не знайшли. Спадщину розділили між далекими родичами і тими, хто претендував на статус людей, близьких до Хьюза. Цей процес тривав багато років.

2004 року Мартін Скорсезе зняв біографічну драму "Авіатор". Леонардо Ді Капріо, який грав головну роль, став прототипом першого мільярдера Хьюза Говарда.

Зараз ви читаєте новину «10 фактів з життя першого офіційного мільярдера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути