пʼятниця, 11 червня 2021 11:23

$5 тис. за гектар: як дорожчатиме земля

Після запуску ринку землі з 1 липня гектар землі в Україні коштуватиме $1,5-2 тис. За наступні п'ять років ціна зросте до $5 тис.

Автор: Олена Луценко
  Підштовхнути ціни вгору може тільки попит з боку кінцевих споживачів - агрохолдингів і фермерських об'єднань
Підштовхнути ціни вгору може тільки попит з боку кінцевих споживачів - агрохолдингів і фермерських об'єднань

"З відкриттям ринку землі угоди по її викупу стартуватимуть з 1-1,2 тисячі доларів за гектар. Граничні значення встановляться на рівні 2,5-3 тисяч доларів. Середній діапазон - понад 60-70 відсотків угод - триматиметься в рамках 1,5-1,7 тисячі доларів за гектар найближчі два роки", - розповів виконавчий директор і співвласник агропромислового підприємства Agricom Group Петро Мельник у коментарі UBR.

"Підштовхнути ціни вгору може тільки попит з боку кінцевих споживачів - агрохолдингів, фермерських об'єднань. Однак з цього року купувати сільськогосподарські угіддя зможуть тільки фізособи. Юрособам для викупу орендованих площ доведеться чекати початку 2024 року. Є обмеження і для фізосіб: один покупець не зможе придбати більш як 100 гектарів", - пояснив керівник відділу аналітики Forex club Андрій Шевчишин в інтерв'ю UBR.

У Польщі ціна 1 га коливається в межах $5-7 тис. У Росії не відбулося масового скуповування землі. Переважно орендними залишаються земельні відносини і в Естонії.

"В Естонії відсутня проблема з подрібненням земельних ділянок. Обсяг сільськогосподарських земель незначний. Відкриття ринку землі в цій країні для іноземців призвело до першої хвилі зростання ціни. Там ринок повністю ліберальний, але попри це, іноземці купили тільки 10 відсотків сільськогосподарських земель", - розповіла експертка Українського клубу аграрного бізнесу Елліна Юрченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОТГ не зможуть продавати землю - Мінагрополітики

На подорожчання землі можна розраховувати лише в разі лібералізації умов продажу, стабільності законодавства та доступності кредитування для покупки, підсумувала Юрченко.

18 травня Верховна Рада підтримала законопроєкт №2195. Він передбачає продаж ділянок державної та комунальної власності або прав на них через електронні аукціони. "За" проголосували 272 народні депутати.

Торги державною землею відбуватимуться тільки онлайн. Подання документів, реєстрація, участь передбачені з будь-якої точки світу, написали в пояснювальній записці.

Зараз ви читаєте новину «$5 тис. за гектар: як дорожчатиме земля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути