Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2023 07:44

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW показали найгарячіші точки на фронті: свіжі карти боїв
5

Російська армія зазнала значних втрат під Вугледаром у Донецькій області.

Водночас ворожі сили на фронті на Донбасі продовжують спроби наступу в районі Бахмута, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Луганський напрямок залишається складним. Збройні сили України готуються до наступу росіян і займають вигідні позиції. Російські війська 12 та 13 лютого намагалися наступати на північний захід від Сватового Луганської області. ЗСУ відбили атаку російських військ біля Гряниківки в 55 км на північний захід від Сватового.

Російські так звані військові блогери стверджували, що окупанти просунулися на 5 км у невстановлених районах у Куп'янському напрямку на Харківщині. 12 лютого російські ЗМІ повідомили про бої за 26 км на північний захід від Сватового.

ЗСУ також відбили атаки за 10 км на південь від Кремінної в районі Білогорівки та Григорівського лісництва в Луганській області, а також біля Торського Донецької області. За даними російських джерел, війська РФ атакували Білогорівку і спробували просунутися на Зарічне з позицій у Дібровій, розташованих на південний захід від Кремінної.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російські "блогери" все частіше стверджують, що ЗСУ готуються до російського наступу по всій лінії фронту в Луганської області, займаючи досить вигідні позиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ "приземлили" одразу два російських літаки: подробиці

Донецький напрямок є найгарячішою точкою східного фронту. Російські окупанти намагаються там позбавити Бахмут постачання. Російська армія проводила наземні атаки довкола міста. ЗСУ відбили атаки росіян на сам Бахмут, на північний схід від міста поблизу Федорівки, на північ від Бахмута в районі Васюківки, що в 12 км на північ, а також на південний захід від Бахмута в районі Кліщівки в 7 км на південний захід та Часового Яру в 10 км на захід.

Бої також точилися в районі траси Т0504 Костянтинівка – Часів Яр – Бахмут і в районі траси Е40 Бахмут – Слов'янськ.

Крім того, окупанти завдали низку ударів по позиціях ЗСУ на північно-західній околиці Донецька в районі Першотравневого та на південно-західній околиці в районі Перемоги та Мар'їнки. Відсутність нового великого російського наступу на донецькому напрямку не дозволяє російським операціям навколо Вугледара та Бахмута підтримувати одне одного.

12 лютого ЗСУ відбили атаку російських військ у районі Вугледара з великими втратами для окупантів у 30 км на південний захід від Донецька. На кадрах із геолокацією, опублікованих 12 лютого, видно, як російські танки підриваються на мінах на схід від Вугледара.

Тим часом війська РФ на півдні готуються до можливого наступу ЗСУ у Запорізькій області. Армія РФ 13 лютого безуспішно атакувала українські позиції у регіоні. Зображення з відкритих джерел показують, що станом на 7 лютого російські війська додатково зміцнили оборонні укріплення в центральній частині Запорізької області, зокрема в Тарасівці, що приблизно за 26 км на південний захід від Залізничного.

Російські сили розширюють будівництво оборонних рубежів та перекидають особовий склад у Запорізьку та Луганську області, побоюючись контрнаступів українських військ. Вони також зберігають оперативний фокус на наступальних діях на Донбасі.

Кадри з геолокацією, опубліковані 12 лютого, показали роботу засобів протиповітряної оборони окупантів на авіабазі Кіровське у Криму.

Збройні сили України знищили під Вугледаром на Донеччині елітну бригаду морської піхоти РФ включно з командирами. Раніше бригаду тричі доукомплектовували.

Зараз ви читаєте новину «В ISW показали найгарячіші точки на фронті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути