субота, 22 лютого 2014 11:34

"Помри - і я одружуюся!" - готуючись до штурму, в Донецьку слухають оперети і хвалять "Беркут"
12

Фото: Тетяна Заровна

У п'ятницю, 21 лютого, в Донецьку з'явилися банери, які вихваляють "Беркут".

"Наш спокій за їх спиною" - значиться в агітці, розташованій біля оперного театру. "Країну собою захищаємо" - написано на банері по проспекту Ленінському.

Робітники заварили металевими листами вхід в сектор забезпечення доступу до публічної інформації облдержадміністрації. І почали заварювати металом інші входи у будівлю.

По місту почали поширюватися чутки про штурм "бандерівців" і криваві зіткнення найближчим часом. З вуст у вуста передається інформація про прибуття декількох сотень бойовиків Правого сектору. Усі бригади "швидкої допомоги" готові до бойової тривоги. А в центральних лікарнях у рамках підготовки до штурму почали створювати резервні палати.

ОДА охороняється нарядами козаків та міліції. Народних дружинників з числа "тітушок" в центрі міста не спостерігається. Проте, міліціонерам Донецька видали табельну зброю, а будівлі райвідділів міліції почали зміцнюватися мішками з піском.

У момент фотографування процесу укріплення облдержадміністрації один з активістів оборони накинувся на фотокореспондента Сергія Ваганова з криками: "Провокатор". Розлючена літня людина, яку раніше бачили на провладних мітингах, вдарила журналіста металевою тростиною.

У зв'язку з тривогою чиновники відмінили святкові заходи, які планували до Дня захисника вітчизни (23 лютого). Увечері по головній площі Донецька ходили активісти з плакатами про те, що формується Східний фронт, та з мегафонами. Молоді люди з перегаром збирали гроші на боротьбу з "бандерівцями". При цьому маріупольські депутати не підтримали ідею Харківського губернатора Михайла Добкіна про з'їзд депутатів усіх рівнів 22 лютого.

В четвер міський голова Олександр Лук'янченко заявив, що антитерористичні підрозділи в Донецьку приведені у бойову готовність. Пообіцяв оточити Донецьк блок-постами. Призвав керівників будинкових комітетів виявляти і докладати про усіх підозрілих осіб. Макіївський телеканал "Юніон", який займає позицію однобокого освітлення подій на користь ПР, передає телефони чергових СБУ, МВС, райадміністрацій, закликаючи до пильності.

У списку загиблих на Майдані виявилися двоє представників Донецької області. 18 лютого загинув уродженець Краматорська - програміст Сергій Бондарьов - в нього потрапили 4 кулі. 19 лютого на Трухановому острові був виявлений активіст Майдану Володимир Наумов, житель Добропільского району Донецької області.

Незважаючи на трагічні події і траур, в Донецькій опері в суботу не скасована оперета "Весела вдова". А в Донецькому драмтеатрі на вихідних дають комедії "За двома зайцями" і "Помри - і я одружуюся!".

На сайті "Українського вибору" Медведчука з'явилася стаття про донецьких євромайданівців із закликами до розправи.

"Ці змії і гади не мають права ходить і навіть повзати по нашій землі!", - йдеться в статті. - На їх брехливих язиках кров безневинно убитих наших рідних міліціонерів, "беркутівців" і солдатиків з внутрішніх військ. Ці особини виправдовують недолюдків і фашистів, американських бойовиків і "євротерористів", які відривали руки, ноги і очі наших рідних "беркутівців". На цьому ж сайті опубліковано фальшиве фото КМДА, на якому за допомогою фотошопа з'явився портрет Гітлера. Там же опубліковано відкрите звернення до президента Російської Федерації, де говориться: "Русинська громадськість просить Президента РФ у дусі братських домовленостей з Україною зробити миротворчу операцію і відновити дорадянський статус Республіки Підкарпатська Русь".

Так само в п'ятницю декілька жителів Донецька записали і розповсюдили в соціальних мережах звернення від імені донеччан до донеччан. У ньому розповіли, що Євромайдан бореться з донецькою мафією, а не з жителями Донецька. Це звернення закінчується словами "Слава Україні!". За декілька годин воно зібрало на сайті youtube більше 17 тисяч переглядів.

- Є сигнали, що на завтра готуються провокації біля Донецької ОДА. Офіційно заявляю, що ані "Свобода", ані інші міфічні "сотні бойовиків-бандерівців з Західної України" жодних акцій поблизу Донецької обладміністрації на 22 лютого 2014 р. не планують, - прокоментував голова обласної партії ВО "Свобода" Ігор Славгородський.

- 21 лютого будівництвом блок-постів були зайняті всі наші місцеві чиновники, - розповів Gazeta.ua еколог Володимир Березін з міста Костянтинівка. - Команда будувати блок-пости дана по усіх районах. Перший з'явився на розвилці Костянтинівка-Донецьк-Красноармійськ. До обіду в п'ятницю було прийнято рішення завезти туди бетонні плити, які зможуть служити перешкодою у разі озброєного опору. У будиночок для співробітників міліції почали підводити електрику. Я запропонував заступникові голови райадміністрації зняти і доставити до блок-постів танки з парків(у нас є два монументи з часів Другої світової війни) - для залякування супротивника. Він посміявся. Думаю, що "загарбник", якого чекають із Західної України, так само "реальний" як і бойова потужність цих танків. Але агресивна пропаганда і очорнення майданівців працює. Місцеві прибічники ПР бомбардують дзвінками редакції. Запитують, де знаходяться офіси УДАРу, "Свободи" і "Батьківщини", щоб їх порвати(так і говорять). А страждають від цієї агресії абсолютно сторонні люди. На міському ринку напали на жінку, яка працює в рекламному агентстві Краматорська. Їй доручили роздавати газети УДАРу. Деякий час вона мовчки роздавала, а з неї знущалися жінки, які їздили на антимайдан. Потім на неї накинулися, порвали не лише газети, але і флаєри магазинів. Стали ображати, штовхати. Кричали, що вона бандерівка. Довели до передінфарктного стану. Багато людей розжарені месиджами чиновників і знаходяться в стані пошуку ворога, бажаючи зірвати злість.

Зараз ви читаєте новину «"Помри - і я одружуюся!" - готуючись до штурму, в Донецьку слухають оперети і хвалять "Беркут"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути