Ексклюзиви
середа, 25 вересня 2024 10:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Українські війська почали відступ з Вугледара - Forbes

Українські війська почали відступ з Вугледара - Forbes
Росіяни невдовзі можуть захопити місто Вугледар у Донецькій області. Фото: deepstatemap.live

Російські окупанти невдовзі можуть захопити місто Вугледар на Донеччині, яке від початку війни було неприступною фортецею.

Підрозділи 72-ї механізованої бригади ЗСУ, яка захищала місто, почали відступ з Вугледара. Про це пише аналітик Forbes Девід Акс.

За його словами, останній штурм Вугледара в середу вранці, на відміну від багатьох попередніх штурмів, схоже, увінчався успіхом. В українській аналітичній групі Frontelligence Insight зазначили, що ситуація у Вугледарі критична, і це, найімовірніше, останні етапи його оборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ЗСУ завдають ворогу максимальних втрат": Генштаб повідомив про ситуацію на фронті

"Є ознаки того, що це саме так. Схоже, що коли минулого тижня російські війська стали загрожувати флангам міста, 72-га механізована бригада чисельністю 2000 осіб, озброєна танками Т-64, бойовими машинами БМП-2 і гаубицями М-109, почала потихеньку відходити на більш захищені позиції", - зазначив Акс.

За його словами, значення Вугледара для кожної зі сторін є спірним питанням. Місто закріплює кут, де південний фронт зустрічається зі східним, але, можливо, Богоявленка, розташована за кілька миль на північ, може виконувати ту саму функцію. На думку аналітика, найімовірніше, Богоявленка - це запасна база, на яку може відступити 72-га ОМБр із Вугледара.

Експерт зазначає, що причина, через яку Вугледар упав під російським натиском, очевидна.

"Хоча російські війська перенапружені по всій лінії фронту, українські сили, які поступаються їм за чисельністю, ще більш перенапружені. Українська оборона на сході прогиналася ще до того, як генштаб у Києві наказав наступати через кордон у Курську область минулого місяця. Тепер вони прогинаються ще швидше", - додав Акс.

Російські загарбники досягли околиць Вугледара в Донецькій області. Однак, це навряд чи дасть їм якусь особливу оперативну перевагу для подальших наступальних операцій у західній частині області, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Окупанти також намагаються наступати на північно-східний фланг Вугледара через Водяне та південно-західний фланг через Пречистівку.

Зараз ви читаєте новину «Українські війська почали відступ з Вугледара - Forbes». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути