Ексклюзиви
середа, 09 серпня 2017 08:51

Україна навчила країни Балтії захищатися від РФ, - ветеран АТО

Україна навчила країни Балтії захищатися від РФ, - ветеран АТО
Євген Дикий: якби Україна в 2014-ому мала систему територіальної оборони на зразок балтійської - війни б не було. Фото: Сергій Старостенко

За останні три роки країни Балтії серйозно підготувалися до можливої агресії Росії, вивчаючи український досвід. Тому зараз вона малоймовірна.

Таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив правозахисник, колишній боєць батальйону "Айдар" Євген Дикий.

У 2014-2015 роках російська загроза для балтійських країн була дуже актуальною, тепер - імовірність нападу значна менша, говорить Дикий.

"Балтійські країни дуже серйозно поставилися до наших уроків. Були переконані, що вони наступні на черзі. Тепер регулярно проводять навчання. На них відпрацьовують спільні дії усіх - від поліції до пожежників і армії - на випадок російської гібридної агресії, замаскованої під громадянський конфлікт. Тобто як тільки з'являються будь-які сумнівні персонажі зі зброєю, які починають ставити якісь вимоги - включається одразу весь апарат на їх знищення. Вони автоматом розглядаються як іноземні сили вторгнення", - каже колишній боєць АТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Криму і на Донбасі вирішується, яким буде ХХІ століття"

Якщо раніше армії балтійських країн відпрацьовували тільки участь у миротворчих місіях за кордоном, то тепер - і оборону свого краю, додає: "Литва вперше за 25 років закупила собі важку артилерію. Зрозуміло, це вже для домашнього вжитку, а не для місії десь в Афганістані. Вони уважно вивчали досвід нашої війни на Донбасі. Зрозуміли, що попри гібридність, щойно заходять регулярні російські війська - їх здатна зупинити саме потужна арта".

В Литві, Латвії, Естонії іде також масштабна мобілізація сил територіальної оборони.

"Бо армії - крихітні. Більші вони не можуть утримувати фінансово. Але велика кількість цивільних громадян зараз там масово записуються в територіальну оборону, добровольчі підрозділи. Вони всі проходять навчання, мають легальний статус і зброю. У разі вторгнення там не буде повторення нашої помилки - кілька місяців розкачування. Там все спрацює за кілька годин тепер. Росіяни не можуть цього не знати - їхня розвідка в Балтії дуже потужна. Тому так нахабно туди вже навряд попруться", - вважає Євген Дикий.

За його словами, якби Україна в 2014-ому мала систему територіальної оборони на зразок балтійської - війни б не було.

"Все б закінчилося за лічені години. За перший тиждень окупації Криму 140 тисяч добровольців записалися до військкоматів. Їх усіх розігнали по домівках чекати на повістки. Дехто досі не дочекався. У результаті 22 тисячі з них виявилися настільки нарваними, що все одно поїхали воювати, порушуючи закон і не маючи ніякого легального статусу. А якби в нас крім регулярної армії були ще постійно діючі добровольчі підрозділи з цивільних людей, які час від часу проходять навчання, бойове злагодження і знають, де і за скільки годин мають зібратися в разі чого - був би зовсім інший сценарій", - говорить ветеран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Надія Савченко дуже багато уваги приділяла полоненим сепаратистам, – згадує доброволець Євген Дикий

Організувати такі добровольчі підрозділи в усіх областях України для постійних тренувань і підготовки є сенс і тепер, бо загроза великої війни з Росією ще геть не нульова, стверджує він.

Повну версію інтерв'ю з Євгеном Диким читайте незабаром у журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Україна навчила країни Балтії захищатися від РФ, - ветеран АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути