Ексклюзиви
пʼятниця, 10 липня 2020 18:05

У Кремлі відповіли на заяву Резнікова про перегляд Мінських угод

У Кремлі відповіли на заяву Резнікова про перегляд Мінських угод
Козак сказав, що заяву мають підтвердити. Фото: kremlin.ru

Україна має офіційно підтвердити бажання переглянути Мінські угоди, заявили у Кремлі.

Якщо цього не відбудеться, РФ розглядатиме це як відмову України від усіх домовленостей і переговорів по Донбасу, заявив помічник керівника адміністрації президента РФ Дмитро Козак, передає ТАСС.

Прокоментував таким чином слова українського віце-прем'єра Олексія Резнікова про необхідність перегляду Мінських угод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резніков: "Ми не проти миротворців ОБСЄ на Донбасі"

"Якщо найближчим часом цю заяву підтвердять або спростують тепер вже прем'єр-міністром або президентом України, то це дійсно означає вихід України з Мінських угод, а отже і з мінського і "нормандського форматів" переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі", - заявив Козак.

У такому випадку президент Володимир Зеленський повинен буде визнати недійсним свій підпис під підсумковим комюніке паризького саміту 9 грудня 2019 року, вважає він.

Мінські угоди не відбивають нинішніх реалій і потреб щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це в своєму блозі для Atlantic Council написав віцепрем'єр-міністр України - перший заступник голови української делегації в ТКГ Олексій Резніков.

"Через низку причин умови Мінських угод більше не відбивають реалій на сході України. Це найбільш очевидно в зв'язку з лінією дотику, яка була ретельно зафіксована в офіційних Мінських угодах. Лінія фронту, чинна на початку 2015 року, застаріла в результаті подальшої російської окупації ще 1800 квадратних миль української землі. Зрозуміло, що подібні аномалії позбавляють весь Мінський процес його логіки", - зазначив політик.

Наразі західний світ здається непевним у тому, як краще стримати "ревізіоністську Росію, що відроджується", вважає він.

"Україна є найбільш очевидним напрямом для стратегій стримування. В практичному плані це означає перегляд Мінського процесу та адаптацію рамок нинішнього діалогу з урахуванням геополітичних реалій. Зараз не час догматично чіплятися за чинні домовленості. Навпаки, творчі підходи необхідні для забезпечення глобальної безпеки і запобігання подальшій європейській дестабілізації", - написав віцепрем'єр.

Зараз ви читаєте новину «У Кремлі відповіли на заяву Резнікова про перегляд Мінських угод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути