субота, 14 квітня 2018 09:00

Терористи захопили Горлівку і Маріуполь

Терористи захопили Горлівку і Маріуполь
Горлівку і Маруіполь захопили бойовики. Фото: РИА Новости Украина

14 квітня 2014 року російській терористи-найманці захопили Горлівку, Харцизьк, Жданівку, Кіровське, Артемівськ, Лиман, Дружківку, Єнакієве, Макіївку, Маріуполь.

У Горлівці операцією керував чоловік у камуфляжі, який повідомив, що він із Сімферополя і представився підполковником російської армії, пред'явивши російський паспорт. Частина горлівської міліції перейшла на бік сепаратистів. Пізніше стало відомо, що у захопленні райвідділку міліції брали участь колишні злочинці. На вході до будівлі було вивішено російський прапор. У місті розміщувався штаб Ігоря Безлера. Він був одним із лідерів російсько-терористичної організації ДНР, керівник терористів з незаконного збройного формування "ополчення Донбасу", підполковник військової розвідки Росії. Горлівка досі під окупацією російських бойовиків.

Протистояння між проросійськими бойовиками і українською стороною у Марііуполі тривали із 1 березня по 13 червня 2014 року.

14-15 квітня українська влада закликала місцеве населення не вдаватися до радикальних дій. Звернення проігнорували і ввечері 16 квітня бойовики здійснили спробу захоплення військової частини, в результаті якого троє загиблих, 13 поранено і 77 — затримано. До міста перекинули спецпідрозділ МВС "Омега", для нейтралізації бойовиків.

21 і 23 квітня в Маріуполі пройшли мітинги за соборність України. Вночі 24 квітня проукраїнські активісти спробували звільнити будівлю міськради від бойовиків ДНР.

Місто від проросійських загарбників звільнили 13 червня. Тоді 4 бійців Національної гварді отримали поранення. Бойовики у ході спецоперації втратили 5-6 осіб, 17 зазнали поранень. В одній з бойових машин згорів лідер маріупольських бойовиків на прізвисько "Чечен".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не брати" - показали росіян, які убивають на Донбасі

5 липня бойовики банди Ігоря "Стрілкова" Гіркіна через наступальну операцію українських військ покинули укріплення в Слов'янську. Услід за Слов'янськом терористи втекли із Краматорська, Дружківки, Артемівська і Костянтинівки.

Антитерористична операція завершиться у травні цього року. Україна переходить до іншого формату оборони країни.

Зараз ви читаєте новину «Терористи захопили Горлівку і Маріуполь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути