Ексклюзиви
четвер, 27 травня 2021 13:03

Швейцарія чи Фінляндія: де ідеальне місце для засідань ТКГ

Швейцарія чи Фінляндія: де ідеальне місце для засідань ТКГ
Зустрічі ТКГ варто проводити в нейтральній країні. Фото: Reuters

Мінськ більше не може бути майданчиком переговорів щодо Донбасу. Тристороння контактна група має проводити переговори в нейтральній країні, наприклад: Швейцарії чи Фінляндії.

Перенести переговори на інший майданчик не є проблемою. Росія цьому суперечитиме, але якщо пояснити ситуацію учасникам перемовин, то Франція й Німеччина підтримають Україну, вважає військовий експерт Олег Жданов, передає 24tv.ua.

"Якщо інші учасники зустрічі будуть не проти, то Росія не зможе стати на заваді. Погодиться на умови більшості й тоді нас не зможуть звинуватити в тому, що ми заважаємо зустрічі ТКГ", - сказав Жданов.

Порушувати питання про місце зустрічі треба в "нормандському форматі" на рівні перших осіб або хоча б міністрів закордонних справ. Тоді це, на думку експерта, виглядатиме правильно й дипломатично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ТКГ розповіли, від чого залежить зустріч Зеленського з Путіним

"Де б не засідала ТКГ, хоч на Місяці, річ у політичній позиції сторін перемовин. У нас немає точок зіткнення з позицією Росії. Ми наполягаємо на абсолютно протилежних пунктах виконання мінських домовленостей. В іншому місці Росія почуватиметься на рівні з Україною. Зараз вона має перевагу, адже вважає Білорусь майже власною територією", - заявив Жданов.

Через скандал ыз посадкою літака в Білорусі й закриття авіасполучення з Україною доречно перенести Тристоронню контактну групу з Мінська в іншу країну, вважає глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук. Каже, Білорусь сьогодні не тільки є сусідом України, а й стає сателітом Росії. Це може негативно вплинути на процеси всередині України й конкретно на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарія чи Фінляндія: де ідеальне місце для засідань ТКГ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути