Ексклюзиви
понеділок, 07 листопада 2022 12:08

Спецтема: Війна Росії проти України

Супутник сфотографував понад 1,5 тис. нових могил біля Маріуполя – ВВС

Біля тимчасово захопленого Маріуполя на Донеччині вирили понад 1,5 тис. нових могил на місці масового поховання.

Це показують останні супутникові знімки компанії Maxar, пише BBC.

Згідно з аналізом нових кадрів, три місця масових поховань, розташовані в Старому Криму, Мангуші та Виноградному, неухильно збільшувалися з весни.

Організація Центр інформаційної стійкості проаналізувала зображення селища Старий Крим. Фахівці дійшли висновку, що з часу останнього аналізу зображень у червні там викопані понад 1,5 тис. нових могил. За оцінками експертів, від початку війни поблизу Маріуполя з'явилися понад 4,6 тис. могил. Точну кількість людей, які поховані у цьому місці, з'ясувати неможливо.

Автор: bbc.com
  Згідно з аналізом нових супутникових знімків, понад 1,5 тис. нових могил вирили на місці масового поховання поблизу Маріуполя, який із травня опинився під повною окупацією Росії
Згідно з аналізом нових супутникових знімків, понад 1,5 тис. нових могил вирили на місці масового поховання поблизу Маріуполя, який із травня опинився під повною окупацією Росії

Мешканка Маріуполя Тетяна втратила зв'язок зі своїм сином у той час, коли в місті йшли бойові дії. Вона розповіла, що у пошуках сина цього літа відвідала місце масового поховання у Виноградному під Маріуполем, де нарахувала понад 800 свіжих могил.

Жінка сфотографувала місце масового поховання. Багато могил там позначені маленькими табличками з номерами та статтю, але не іменами.

"Більшість тіл невпізнані", – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зробив заяву про кількість загиблих у Маріуполі

Інші мешканці Маріуполя, з якими вдалося поспілкуватися ВВС, розповіли, що цього літа у пошуках рідних їм довелося переглядати десятки тіл, які лежали на вулиці без охолодження.

Свідки також розповіли, що протягом останніх місяців вони бачили, як російська влада діставала тіла з-під уламків зруйнованих будівель у місті та відвозила їх для поховання.

З 20 травня Маріуполь перебуває під повною окупацією росіян. Загарбники знищили в місті понад 95% споруд, зокрема цивільних, житла людей.

Точну кількість загиблих цивільних та українських військових у Маріуполі встановити неможливо. Цифру 22 тис. вбитих мирних громадян називав мер міста Вадим Бойченко. Під кожною руїною маріупольці знаходять до 100 тіл.

У місті все ще перебуває майже 100 тис. українців. "Евакуюватися" окупанти дозволяють лише на територію РФ або ОРДЛО, попередньо пройшовши "фільтрацію".

У місті критична ситуація: бракує їжі, води, ліків. Через масові поховання загиблих у подвір'ях, відсутність водопостачання та тотальну антисанітарію в Маріуполі прогнозують епідеміологічну катастрофу.

Зараз ви читаєте новину «Супутник сфотографував понад 1,5 тис. нових могил біля Маріуполя – ВВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути