середа, 30 жовтня 2019 17:54

Росія відверто знущається з Зеленського - політолог

Росія відверто знущається з Зеленського - політолог
Політолог Михайло Басараб: "Дипломатичний шлях врегулювання ситуації між Росією і Україною можливий лише на російських умовах". Фото: Gazeta.ua

Президент Володимир Зеленський хоче стати миротворцем, який досяг миру шляхом простих політичних кроків і поступок. Але Росія дає зрозуміти, що не дозволить йому вийти переможцем. Таку думку висловив політолог Михайло Басараб Gazeta.ua, коментуючи відведення військ у Золотому на Луганщині попри те, що бойовики не дотримувалися обумовлених 7 днів "режиму тиші".

Що можуть означати дії влади по відведенню українських військ, не дочекавшись дотримання РФ Мінських умов повного припинення вогню протягом семи днів?

- Росія не бажає миру з Україною. Прагне й надалі підвищувати градус протистояння. Принаймні підтримувати його на достатньо високому рівні. Припинення війни, як це декларує президент Зеленський, аж ніяк не входить в плани Кремля. У плани Кремля входить руйнація української державності. Це їхня мета.

Росія дає зрозуміти, що не дозволить Зеленському вийти переможцем у цій ситуації. Він хоче стати миротворцем, який досяг миру шляхом простих політичних кроків і поступок. Але Москва показує, що не дасть Зеленському реалізувати його наміри. Це призведе до фіаско Зеленського. І тоді РФ вимагатиме від України інших переговорників. Зокрема, Медведчука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО відреагували на розведення сил у Золотому

Чи не означає це, що Україна повинна грати за правилами РФ?

- Станом на сьогодні дипломатичний шлях врегулювання ситуації між Росією і Україною можливий лише на російських умовах. Росія навмисно зберігає достатньо високий рівень збройного протистояння на лінії зіткнення. Обстрілюються українські позиції. Путін намагається силою змусити Україну до політичних поступок на своїх умовах.

Незважаючи на бажання Зеленського швидше припинити війну, Росія навпаки показує світу, що не відмовиться від агресивної політики.

Він готовий поставити підпис під будь-яким документом і заявити, що досяг домовленостей

Це перше, про що свідчать обстріли в районі Золотого. По-друге, Зеленському кортить швидше втілити в життя план мирного врегулювання на російських умовах. Йому важливий символічний факт досягнення хоч якогось миру. Навіть хиткого. Він готовий навіть пожертвувати недотриманням Росією умов припинення вогню протягом семи днів. Він готовий поставити підпис під будь-яким документом і заявити, що досяг домовленостей.

Росія відверто знущається з Зеленського та з усіх, хто бере участь у переговорах. Україні дають чітко зрозуміти, що все буде так, як хоче Кремль. Президент не враховує цей момент. Йому потрібен сам факт зустрічі з Путіним у "нормандському форматі".

Якими можуть бути наслідки цього розведення?

- Зони відведень українських військ перетворяться на території потенційної окупації російським режимом. З відповідними загрозами для цивільного населення. Відводячи українські війська, Зеленський не виконує своїх конституційних функцій і обов'язку щодо захисту життя, безпеки і здоров'я громадян. Він залишає їх напризволяще перед можливим наступом ворога і окупації цієї території. Багато хто може зазнати ув'язнення чи тортур.

Зеленський не виконує своїх конституційних функцій і обов'язку щодо захисту життя, безпеки і здоров'я громадян

Якщо це станеться, то Зеленський зрадить Конституцію, українських громадян. Відтак згодом понесе політичну і кримінальну відповідальність. І за те, що наслідком його дій і політичних рішень українські громадяни зазнають тортур, політичних переслідувань, убивств чи втрати майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У районі розведення військ ввели "жовтий" режим

Як розведення вплине на українських військових?

- Тут можливі два сценарії. Це може привести до збройного протистояння між українськими і російськими військами, які забажають зайти на звільнену територію. Або ж українські добровольці можуть під тиском обставин покинути ці території з боями або без. Побачимо.

Українські військові ветерани та добровольці зі спецпідрозділу батальйону "Азов" Національної гвардії заявляли про наміри залишатися на позиціях в Золотому-4 у разі, якщо влада віддасть наказ про відведення Збройних сил України.

Якщо ж ветерани залишатимуться у Золотому-4 до кінця і не покинуть позиції, відбудеться ескалація між українськими військовими і окупаційними військами РФ.

Чи посиляться в суспільстві протестні настрої через розведення?

- Періодично проводяться соціологічні дослідження і регулярно показують, що близько 70 відсотків українців не сприймають положень мирного плану Зеленського. Люди не підтримують особливого статусу Донбасу, проведення виборів на непідконтрольних українській владі територіях.

Зеленському не вистачить авторитету чи популярності, щоб переконати суспільство у протилежному. За п'ять років люди зрозуміли, хто є хто. Вони засвідчують несприйняття широких політичних поступок агресору. Це перше. По-друге, більше половини українських громадян, 55 відсотків, готові боронити державу збройно чи беручи участь у волонтерському русі. Близько 25 процентів людей готові негайно вийти на масові акції протесту, якщо влада піде шляхом капітуляції і широких політичних поступок державі-агресору.

28 жовтня в Києві біля будівлі Офісу президента зібралося близько 700 активістів. Людей розлютило відведення українських військ у населеному пункті Золоте-4 на Луганщині.

Зараз ви читаєте новину «Росія відверто знущається з Зеленського - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути