Ексклюзиви
субота, 17 вересня 2016 08:20

Росії не потрібне перемир'я на Донбасі - політолог

Росії не потрібне перемир'я на Донбасі - політолог
Петро Олещук Фото: polonews.in.ua

Закон про особливий статус Донбасу спровокує вибух невдоволення у суспільстві, тому президент Петро Порошенко й Верховна Рада його не прийматимуть.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Петро Олещук.

"Заяви міністрів закордонних справ Франції Жан-Марка Еро та Німеччини Франк-Вальтера Штайнмайєра, як і загалом їх візит в Україну, не мають нічого визначального, що б принципово змінило ситуацію. Продовжують ту ж саму лінію: виконання Мінських угод, схиляння сторін до компромісу й на основі цього хочуть досягнути укладення чогось, що можна було б представити як перемир'я. Але воно не можливе, тому що не потрібне Росії за таких умов. Москва у досягнені своїх цілей, як показує досвід, спирається на шантаж. Тому й далі декларуватимуть, що є бажання співпрацювати та йти на мирні домовленості, а з іншого боку - продовжуватимуть воювати. Останні події це підтверджують", - сказав він.

Українське суспільство не готове до надання непідконтрольній частині Донбасу особливого статусу чи проведення у цьому регіоні виборів, переконаний експерт.

"Враховуючи не найкращу економічну ситуацію в країні, та багато інших факторів, прийняття закону про особливий статус Донбасу, стане додатковим подразнювачем. Може спровокувати абсолютно не передбачувані вибухові наслідки. Президент та парламент це розуміють. Тому приймати закон та проводити вибори не готові. Ніхто не хоче брати на себе відповідальність", - додав Олещук.

"Заходу відсутність закону українська влада може пояснювати тим, що Росія також нічого не виконує. Або ж наголошуватимуть на внутрішньо українські настрої. Казатимуть, що питання потрібно додатково вивчити та опрацювати. Можливо, будуть якісь безрезультатні спроби його розгляду. Почуємо велику кількість безперспективних розмов. Буде черговий етап затягування часу", - розповів він.

За його словами, Росія навмисно використовує провокації.

"РФ постійно поширює інформацію, що має плани подальшої військової ескалації і буквально завтра активізує бойові дії. Подібній інформації не варто довіряти. Це елемент російської війни. Можливо, навіть більш дієвий, ніж військова складова", - наголосив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа хоче миру на Донбасі "для галочки" - Геращенко

Нагадаємо, міністри закордонних справ Німеччини та Франції Франк-Вальтер Штайнмайєр та Жан-Марк Еро 14-15 вересня здійснили візит до України. Дипломати відвідали Краматорськ та Слов'янськ.

Зараз ви читаєте новину «Росії не потрібне перемир'я на Донбасі - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути