четвер, 26 вересня 2019 12:20

Росія відкрито порівнює Донбас і Придністров'я

Росія відкрито порівнює Донбас і Придністров'я
Голова МЗС РФ Сергій Лавров розповів про плани на федералізацію України. Фото REUTERS

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров порівняв окупацію Донбасу з ситуацією в Придністров'ї, а Мінські домовленності - з документами про федералізацію.

Додав, що РФ не стане іти назустріч, поки окупованим територіям не нададуть "особлибвий статус", про це повідомляє російське видання "КоммерсантЪ".

"Не лише статус. Передбачуване відновлення контролю України над усім цим регіоном за поваги його особливого статусу. Це дуже схоже на Придністров'я, між іншим", - сказав Лавров.

Він підкреслив, що тоді у Придністров'ї не було документу, що був би аналогом Мінським домовленностям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розкрив подробиці розмови з Лавровим

"Точніше, він був, але не затверджений - "меморандум Козака" (план врегулювання Придністровського конфлікту через федералізацію Молдови, підготовлений 2003-го тодішнім заступником голови адміністрації президента РФ Дмитром Козаком. - Gazeta.ua)".

Він додав, що позиція Росії щодо внутрішньої та зовнішньої політики не змінилася. Також висловився з приводу федералізації України.

"Як завгодно називайте. Але ті ж США - це федерація з повноваженнями штатів набагато більш суттєвими, ніж у багатьох інших федераціях. У Швейцарській Конфедерації дуже багато на рівні кантонів вирішується, але це дуже сильна єдина держава. Не бачу причин, чому Україна має боятися ослаблення своєї ідентичності в разі, якщо вона визнає, що в цій країні живуть дуже різні люди. У Росії так само живуть дуже різні люди. Так, виникають тертя, виникають якісь конфлікти, але в рамках однієї країни з повагою до прав меншин завжди можна домовитися", - каже він.

Раніше джерело в Офісі президента України повідомило, що 24 вересня президент Зеленський під час короткого спілкування з главою РФ Лавровим із ініціативи останнього говорив із ним про підготовку зустрічі в "нормандському форматі".

Зараз ви читаєте новину «Росія відкрито порівнює Донбас і Придністров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути