четвер, 25 квітня 2019 08:00

"РФ вирішує кілька проблем" - експерт назвав несподівані версії видачі паспортів

"РФ вирішує кілька проблем" - експерт назвав несподівані версії видачі паспортів
РосІя видачею паспортів на окупованих територіях може поповнювати свій демографічний баланс словянським населенням, вважає експерт Ігор Тишкевич / фото: facebook.com

24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який дозволяє жителям окупованого Донбасу отримувати російські паспорти за спрощеною процедурою.

Мотивація для таких дій накопичувалась декілька років, говорить в інетрв'ю Gazeta.ua Ігор Тишкевич, експерт Інституту майбутнього.

-- Якщо дивитися на структуру населення РФ, то можна побачити, що слов'янська частина вимирає. Там депопуляція сягає 4-5% по регіонах, але з боку автономій населення зростає. Це призводить до зміни демографічного портрету середньостатистичного росіянина.

Міграційні потоки які йдуть з України це міграційні потоки слов'янської складової. Росія достатньо активно спробує таких громадян перевести на свою територію.

У 2015 році росіяни селили таких переселенців по віддалених кутках РФ. Якщо брати з усього міграційного потоку, додати мешканців Донбасу та України, які приїхали після 2014 року, таких близько 600 тис. осіб. З них біля 200 тис. отримали громадянство, а інші живуть за правом тимчасового перебування та правом на тимчасовий захист. Це правовий статус, який ввели саме за російським законодавством. Росія мала знайти можливість легалізувати таких людей. А оскільки вони жили на території держави давно, простіше роздати їм паспорти, щоб вони могли асимілюватися в суспільстві.

По друге якщо подивитися на окуповану частину самого Донбасу. Росія проводить політику певного стимулювання міграції для тих, хто їм потрібен. У зв'язку з тим у 2014 році студентам пообіцяли російські дипломи, але їх отримують ті, хто має оцінку "відмінно". Також вони мають поїхати до РФ і здати екзамен. Теж саме стосується кваліфікованих працівників. Пенсіонерів залишать Україні.

Що це означає для Росії?

На політичному полі Путіну закидали те, що він не може захистити населення. Такими діями він відповідає своїм критикам.

Пенсіонерів залишать Україні

Це призов до анексії?

Це сигнал для проросійськи налаштованих українців, які живуть на підконтрольних територіях. Це сигнал "Бачите Д/ЛНР вистояли і отримали російський паспорт". Це зменшує лояльність до держави Україна.

Якщо подивитись і проаналізувати російську пресу можна побачити, що вони бажають повернути окуповані території в Україну на своїх умовах. Це дасть їм можливість послабити владу. Бо Росії не потрібен контроль територій, їм треба контроль над Україною в цілому. Щоб у владі були недолугі депутати, несамостійні та нездатні до дій міністри та дипломати, якими легко керувати.

Якщо говорити про короткострокові задачі. Це підсилить на майбутніх виборах крайніх правих та проросійських політиків. В результаті ми отримаємо фракцію правих та проросійських. Це означає, що буде певний дисбаланс, бо депутат умовної "Свободи" не стане підтримувати умовного депутата з "Оппоблоку". Це послабить парламент, що є одним з завдань РФ.

Як має діяти теперішня влада?

Треба віддати належне нашій дипломатії, що саме словосполучення "Росія-агресор" з'являлося в усіх інстанціях та робочих командах і на рівні ООН. При продовженні такого курсу при обговорення формату врегулювання наші партнери будуть тиснути на РФ.

Припустимо, щоб вона на рівні Радбезу ООН не застосовувала право "вето".

І також тиснути обмежуючи в інших процесах, тому що саме Росія вдерлася на українську земля.

Так, Росія може використати інший аргумент "ми маємо захищати наших співгромадян" і тому ми маємо брати участь у переговорах, які стосуються тих територій.

Припустимо ми легалізуємо формат врегулювання. Рано чи пізно ми формуємо місцеві органи влади з місцевих людей. Але є закон України, який не дозволяє подвійне громадянство. Якщо людина з російським паспортом буде намагатися влаштуватися на держслужбу, її кандидатуру відкинуть. В такому разі РФ використає такі кейси, щоб звинувачувати Україну в репресіях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паспорти РФ на Донбасі: анексія, гра з Зеленським чи вимушений пошук мігрантів

Що це означає для нової влади?

Це пас Зеленському, тому що з травня цим буде займатися він. Опоненти Зеленського можуть цим скористатися і грати на цьому.

В нашій владі є традиція - залишати всі проблеми тим, хто прийшов наступним. Новому президенту доведеться багато чого зробити, щоб втримати підтримку людей.

В нашій владі є традиція - залишати всі проблеми тим, хто прийшов наступним

Україна може зректися проросійськи налаштованих громадян?

Давайте не будемо називати їх "проросійським". Це громадяни України, з якими наша держава за цей час не знайшла способу комунікувати. Так, вони голосують за певних кандидатів, але подивіться на результати першого туру. У наc з усіх кандидатів був лише один проросійський. Перемогу він отримав в двох областях.

Навіть в 2014-му році позиції таких людей були потужнішими. За 5 років держава Україна не відпрацювала інформаційну політику. Окрім криків "зрада-перемога" нічого не придумали.

Ми проводили фокус групи на окупованих територіях. В них є доступ до медіа, але вони цього не дивляться, бо їм не цікаво. Тому що там треба розраховувати на місцевий рівень сприйняття. В нас є ціле міністерство інформаційної політики і воно не дійшло до того, що з кожною групою треба працювати. Тут або робиш так, як треба, або по-своєму і просто витрачаєш час і кошти. Ці люди є викликом для української влади.

Яким чином це буде загрожувати Євроатлантичній інтеграції?

Поки іде війна ніякого вступу не буде. Територія може буде анексована, заморожена і тоді ми зможемо вступити до НАТО. Але має бути поставлена крапка. Поки йде гаряча фаза війни за Україну ніхто голосувати не буде, бо в статуті прописано "агресія до однієї країни клубу це агресія до всього блоку" ніхто не проголосує за те, щоб завтра почати війну. Це наше домашнє завдання - або закінчити війну, або поставити крапку.

А крапка не означає зректися територій?

А крапка це повернути території України на умовах України.

Зараз ви читаєте новину «"РФ вирішує кілька проблем" - експерт назвав несподівані версії видачі паспортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути