неділя, 18 жовтня 2020 06:30

Психолог розповіла про складнощі з реабілітацією українських ветеранів

Психолог розповіла про складнощі з реабілітацією українських ветеранів
Частіше за все по допомогу звертаються родичі та друзі ветеранів. Фото: Репортер

Більшість українських ветеранів потребує психологічної реабілітації.

Побудова системи за якої людині, що пройшла війну, буде легше переключитися в мирне життя потребує добре налагодженої комунікації між всіма органами влади та надавачами послуг, які опікуються питаннями реабілітації, каже Gazeta.ua психолог Центру реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС "ЯРМІЗ Марина Сириця.

"Саме родини чи друзі помічаючи ряд проблем ветерана, зміни в поведінці з бажанням підтримати та допомогти звертаються за порадою до психологів. Переключення з режиму "війна" до режиму "мирне життя" потребує великої кількості ресурсів", - каже психолог.

Розбудова програми з реабілітації застрягла на етапі формування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики 6 разів обстрілювали наші позиції й запускали безпілотник

"Що мають ветерани, які звертаються до нас? Незареєстровані мінно-вибухові травми. Скарги на проблеми зі спиною, суглобами, тиском. Хронічні виснаження та перевтома, порушення сну, проблеми з регуляцією злості, роздратування та надмірна напруга. Комплекс цих симптомів помітно вливає на якість життя ветерана. Звичайно, що такі ветерани, як і члени їх родин, потребують як фізичної так і психологічної реабілітації", - додає пані Марина.

"Важливо враховувати, що на потребу проходження процессу реабілітації впливає і психологічна гнучкість, пружність ветерана, і ряд зовнішніх факторів: міжособистісні стосунки в родині, наявність роботи, політичний стан в країні, фінансова стабільність та ін. Досвід роботи показує, що кількість прямих звернень за психологічною допомогою від ветеранів нижча за кількість звернень членів їх родин", - підсумовує психолог.

Україна почала підготовку до чергового розведення військ в Донбасі в чотирьох напрямках і відкритті двох КПВВ.

На сьогодні вже визначені місця ще чотирьох пунктів можливого розведення сил і засобів. Також окреслені 19 нових локацій щодо можливого гуманітарного розмінування, під час прямого включення Вашингтон-Київ заявив віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Зараз ви читаєте новину «Психолог розповіла про складнощі з реабілітацією українських ветеранів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути