Ексклюзиви
середа, 11 грудня 2019 11:38

"Позиція Путіна виглядала дико на фоні Зеленського" - експерт

"Позиція Путіна виглядала дико на фоні Зеленського" - експерт
Костянтин Батозський: Своєю критичною позицією на саміті Путін вчергове показав світу своє обличчя. Фото: ТСН

Весь світ побачив, що Кремль не зацікавлений взагалі у припиненні війни на окремих територіях Донецької та Луганської областей. У той же час президент Володимир Зеленський усіми силами виказував прагнення зрушити ситуацію з мертвої точки. Це можна назвати головним результатом саміту у Парижі.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Костянтин Батозський.

Під час переговорів домовились про повне припинення вогню. Яка є вірогідність, що цей пункт реалізують ?

- Завжди хочеться вірити у краще, але попередній досвід показує, що немає ніякої гарантії реального припинення вогню. Цей пункт кочує з одного комюніке в інше. У нас не сильно змінилась лінія фронту, незрозуміло, на яких саме ділянках буде нове розведення. Тому реальних передумов для режиму тиші немає.

Розведення військ у додаткових трьох ділянках - це вдале рішення? Які це можуть бути ділянки?

- Розведення ще у трьох точках - це вдале рішення. Будь-яка робота у такому напрямку зміцнює довіру до української сторони з боку простих жителів окупованих регіонів. Це може допомогти вирішити деякі проблеми тих, хто періодично перетинає лінію розмежування. Логіка підказує, що для нового розведення оберуть якісь три точки на кордоні Луганської області. Та частина є найбільш віддаленою від вільної України. Місцеві мешканці там взагалі не відчувають підтримки з боку української влади. Розведення та полегшення перетину кордону може показати їм, що про них пам'ятають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленський нарешті зрозумів, що Путін не хоче домовлятись" - Портников про результати перемовин у Парижі

Сторони не домовились стосовно передачі Україні контролю над кордоном, Путін посилається тут на Мінські переговори, кажучи, що це можливо тільки після місцевих виборів. Як маємо діяти у цій ситуації?

- Своєю критичною позицією з цього приводу Путін вчергове показав світу своє обличчя. Мені подобається як закінчився саміт для нього. Лідер Росії не зміг досягти своїх поставлених цілей у Парижі. На підсумковій прес-конференції після саміту він говорив останнім. Одразу після вступної промови отримав запитання від представників преси. Його питали про резонансні події за участю росіян. А саме про те, що Міжнародне антидопінгове агентство заборонило спортсменам РФ брати участь у загальних змаганнях. Також щодо вбивства у Берліні одного з лідерів чеченської опозиції. Це було дуже показово. Постійно як тільки Європа починає відтаювати по відношенню до Росії, виказувати якусь мінімальну прихильність, як зараз це робить президент Макрон, росіяни вчиняють якусь гидоту. Нагадують усьому світу, ким вони є насправді.

Стосовно поверення контролю над кордоном залізобетонна позиція Путіна виглядає дико на фоні нашого бажання хоч якось зарадити ситуації. З іншого боку це означає, що нічого не зміниться, бо до спільного знаменника не прийшли. Сподіваюсь, відбудеться обмін полоненими. Решта питань - кордон, місцеві вибори - залишились невирішенними.

Меркель говорила про повернення Мінських угод до життя. Яким чином це може відбутись?

- Ця репліка Ангели Меркель дійсно дуже значна. Канцлер Німеччини фактично заперечила Путіна, який безапеляційно відстоює "Мінськ". Сказала, що домовленості можна змінювати. Це - важливий сигнал. Як саме варто змінювати літеру "Мінську" поки не зрозуміло. До цього мають дійти лідери переговорів. Проте сам факт, що міжнародні партнери не ставляться до цього документу як до сталого та безальтернативного, вселяє позитивні надії. Усе залежить від перемовин, вони мають продовжуватись. Проте маємо бути готові, що діалог доведеться вести зі стіною. Треба і далі лупати цю скалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський: Розведення військ на Донбасі може зайняти 6 років

Домовились зустрітись впродовж 4 місяців і обговорити політичні та безпекові питання. Про що конкретно можуть бути ті переговори?

- Якщо переговори відбудуться через 4 місяці, будуть проходити на тлі цікавого контексту. У березні розпочнеться суд у Голандії щодо збитого бойовиками на Донбасом Боїнгу МН-17. Від Росії очікують співпраці. Нідерландська прокуратура оголосила список людей, яких вони бажають бачити на лаві підсудних. Серед них громадяни РФ та бойовик з Торезу Володимир Цемах. Якщо другий раунд переговорів відбудеться саме тоді, на російську делегацію буде чинитись більший тиск з боку середовища. Це умовно допоможе тій самій Ангелі Меркель чи нашому лідеру розмовляти з прихильниками зняття санкцій з Москви. Зможуть показувати, який Путін недоговороспроможний, як багато злочинів вчинив його режим.

Як оцінюєте участь Зеленського у саміті? Як він себе проявив?

- Мені не було соромно за українську делегацію та її лідера. Проте команда Зеленського має винести важливий урок. Саме вони розпалили хвилю недовіри та скептицизму щодо перемовин у Парижі з боку громадськості. Атмосфера закритості, кулуарних перемовин дуже дратувала суспільство. Наступного разу процес має бути більш публічним, до нього варто залучити більше людей. Фокус приняття рішень по Донбасу має бути не в Офісі президента, а у громадянського суспільства.

У Парижі 9 грудня зустрілись лідери України, Росії, Німеччина та Франції на першій за три роки зустрічі у "нормандському форматі".

Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Ангела Меркель та Володимир Путін підписали спільне комюніке після переговорів. Домовились про припинення вогню на Сході України й обмін полоненими "всіх на всіх". Ці пункти мають втілити до кінця 2019 року. Крім того, домовилися про розведення сил на трьох додаткових ділянках. На яких саме - поки невідомо. Завершитися розведення має до кінця березня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «"Позиція Путіна виглядала дико на фоні Зеленського" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути