понеділок, 19 лютого 2018 11:58

"Допомагають тим, хто на слуху" - екс-полонені скаржаться на вибірковість допомоги від держави

"Допомагають тим, хто на слуху" - екс-полонені скаржаться на вибірковість допомоги від держави
Держава допомагає тим екс-бранцям бойовиків, які лишились "на слуху". Фото: Еспресо.TV

Екс-бранці бойовиків ЛДНР отримують допомогу від держави по реабілітації не на однаковому рівні.

Про це розповіли колишні полонені, передає "Апостроф".

"Вилікували мої зуби, це була велика проблема. Попрацювали над моєю нервовою системою: у мене була черепно-мозкова травма. Це була хороша реабілітація, тут держава спрацювала дуже добре. Все було безкоштовно", - розповів активіст, уродженець Макіївки Володимир Фомічов.

Звільнений з полону донеччанин Ігор Кононенко розповів, що все лікування дійсно було безкоштовне, але деякі ліки все ж доводилося купувати самому.

Зі свого боку звільнений з полону 21-річний луганчанин Владислав Овчаренко наголошує, що серйозніші питання щодо реабілітації держава не вирішує.

"У "Феофанії" було все на нормальному рівні, але якщо говорити про щось далі, то вся реабілітація була повністю в руках волонтерів і побратимів з "Азова". З "Феофанії" я виписався досить швидко, так як не бачив сенсу там перебувати. Першочерговий огляд там, звичайно, провели, а подальше лікування проводити не могли: імплантати не ставлять, корекцію зору не роблять... Тому навіщо мені там було залишатися?" - поскаржився Овчаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У госпіталі від поранень помер боєць Юрій Кушнір

Пастор-волонтер Сергій Косяк, який допомагає в реабілітації звільнених, звернув увагу, що колишнім полоненим держава в основному допомагає, коли ті все ще знаходяться на слуху.

"Потрібно розуміти, що "Феофанія", куди їх помістили, – це не санаторій. Ту допомогу, яку могли, вже надали, але потім виписали, навіть, можна сказати, повиганяли цих людей. І це швидше пробіл нашої держави, що вони не дали комплексну медичну допомогу. Але треба контролювати, що буде далі. Поки вони помітні і на слуху, їм допомагають. Чим яскравіше військовополонений, тим швидше вирішується його питання", - наголосив Косяк.

Бойовики ЛДНР хочуть пов'язати процес звільнення українських полонених з амністією арештованих сепаратистів. Росіяни не погоджуються на створення механізму з пошуку зниклих безвісті з їх участю і Міжнародного комітету Червоного Хреста - Ірина Геращенко.

Зараз ви читаєте новину «"Допомагають тим, хто на слуху" - екс-полонені скаржаться на вибірковість допомоги від держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути