вівторок, 12 травня 2020 11:42

Звільнені з полону українці розповіли ООН про тортури

Звільнені з полону українці розповіли ООН про тортури
Звільнені з полону українці розповіли про тортури та психологічне насильство в ОРДЛО. Фото: pixabay.com

Звільнені з полону так званих ЛНР і ДНР українці розповіли про систематичні знущання та катування проросійських бойовиків.

Про це пише Depo.Донбас із посиланням на звіт Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) про ситуацію з правами людини на окупованих Росією територіях.

Встановлено, що катування та жорстоке поводження мали систематичний характер на початковому етапі тримання під вартою, тривалістю до одного року. Ризик зазнати катувань і жорстокого поводження значно зменшувався після "зізнання" та особливо після закінчення "досудового розслідування".

За свідченнями експолонених, їх затримували в основному озброєні чоловіки в балаклавах без знаків розрізнення, які не називали себе, причину затримання у більшості випадків не повідомляли.

Дорогою до місця тримання під вартою багатьом полоненим зав'язували очі та/або надягали наручники. Деяких били чи погрожували насильством.

Першим місцем тримання під вартою зазвичай були приміщення так званого міністерства державної безпеки у Донецьку чи Луганську, або неофіційне місце тримання під вартою - донецька "Ізоляція".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нідерландський суд зберіг анонімність свідків справи MH17. Крім одного

Більшість полонених спочатку тримали під вартою в порядку "адміністративного арешту" в так званій ДНР або "превентивного затримання" в так званій ЛНР, не надавши доступу до адвоката.

Деяким упродовж тривалого періоду не надавали інформацію про причини затримання. Їхнім родичам нічого не повідомляли, лише дуже рідко підтверджували факт затримання особи.

У більшості випадків слідчі дії бойовиків починалися негайно після затримання. Полягали здебільшого в допитах, які проводилися або в так званому міністерстві державної безпеки чи в "Ізоляції" (у Донецьку), або у так званому міністерстві державної безпеки в Луганську особами, які представлялися співробітниками МДБ, а частіше не називали себе.

Кілька затриманих заявили, що в допитах брали участь російські співробітники ФСБ, а деякі з експолонених впевнені, що ті обіймали керівні посади.

Здебільшого затриманим одразу погрожували насильством чи зґвалтуванням, або висловлювали погрози на адресу їхніх сімей. Погрози часто супроводжувалися ударами по тілу або ляпасами по обличчю.

52 з 56 опитаних УВКПЛ осіб повідомили, що їх піддавали катуванню або жорстокому поводженню, іноді з сексуальним насильством, щоб отримати зізнання чи інформацію, частіше - про роботу на СБУ. Застосовувалися побиття, удари електричним струмом, удушення, сексуальне насильство, катування положенням, видалення нігтів і зубів, позбавлення води, їжі, сну або доступу до туалету, імітація страти, погрози насильством чи смертю, погрози завданням шкоди сім'ї затриманих.

Зазвичай тортури тривали, допоки затримана особа не погоджувалася зізнатися або надати інформацію.

Свідчення звільнених осіб показує, що катування і жорстоке поводження застосовувалися також для покарання, приниження та залякування.

Все це дуже часто підсилювалося нелюдськими умовами тримання під вартою, зокрема у місці тримання під вартою "Ізоляція".

Більшість звільнених під час нещодавнього обміну полоненими між Україною та ОРДЛО заявили про тортури, фізичне та психологічне насильство щодо них з боку терористів, яких фінансує Росія.

Зараз ви читаєте новину «Звільнені з полону українці розповіли ООН про тортури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути