Ексклюзиви
неділя, 26 серпня 2018 10:00

Обмін полоненими: експертка розповіла про справи росіян в Україні

Обмін полоненими: експертка розповіла про справи росіян в Україні
Співкоординатор "Медійної ініціативи за права людини" Ольга Решетилова розповіла про умови тримання росіян на українській території. Фото: facebook

Путіна найменше цікавлять його громадяни. Представники Росії в Україні взагалі не цікавляться долею цих людей, а абсолютну більшість ув'язнених не відвідували російські консули. Починають цікавитися лише тими росіянами, у справах яких є докази, що це кадрові військові РФ, - каже Ольга Решетилова, співкоординатор "Медійної ініціативи за права людини".

Росіяни в Україні просять обміняти їх на українців в РФ. Заявили про 36 людей, готових до обміну. Чи включатимуть сюди луганчан Миколу Рубана і В'ячеслава Школьного?

Список, це громадяни Російської Федерації, або люди, які себе такими вважають. Хоча можуть мати подвійне громадянство. Микола Рубан – пенсіонер, який приніс банку меду з вибухівкою на український блокпост. Тоді загинув один солдат, троє отримали поранення. Засуджений до 15 років позбавлення волі, знаходиться в Городищенській колонії.

У цій колонії спілкувалися з росіянином Олегом Дороніним, який був у батальйоні бойовиків "Призрак". Засуджений до 13 років позбавлення волі. Сидить в одній камері з Рубаном. Дідуся не хочуть звільняти СБУ, які вели його справу, вважають, що це ідейний терорист.

В'ячеслав Школьний на українсько-російському кордоні в селі Міловому: підірвав радіолокаційну станцію Збройних сил України, підірвав машину прикордонника, підірвав машину працівника СБУ.

Росіяни цікавляться цими двома персонажами, але їх в список до обміну поки не внесли.

Від участі в обміні відмовився Володимир Суханов, так званий кримський дезертир. І Петро Михальчевский, обвинувачений у державній зраді (у 2014 році був міністром охорони здоров'я в окупаційному кримському уряді). Чому відмовляються?

Список склали і розголосили, але людей із нього не запитали, чи хочуть вони на обмін. Михальчевський написав лист Петру Порошенку, у якому посилається на Конституцію, де вказано, що він не може бути позбавлений громадянства України. Своєї вини не визнає.

Суханов стверджує,що він не переходив на сторону Збройних сил Росії в окупованому Криму. Коли виходили українські війська з півострова, він не вийшов і не з'явився на територію своєї військової частини. Засуджений до 7 років позбавлення волі. Перебуває в колонії суворого режиму. Відмовився від обміну, вважає себе громадянином України. Готовий відбувати покарання.

Кримські дезертири Одінцов і Баранов мають подвійне громадянство, вважають себе російськими офіцерами. Але заяву про звільнення на ім'я президента Володимира Путіна – писати відмовились.

Як ставляться до росіян, ув'язнених на українській території?

Не гірше, ніж до решти в'язнів. Найгірші умови у Лук'янівському слідчому ізоляторі. Але там і громадяни України і іноземці – в однакових умовах. Росіяни не скаржаться. Ті, хто готується до обміну – писали заяви на ім'я Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Обмін полоненими: експертка розповіла про справи росіян в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути