Ексклюзиви
четвер, 09 липня 2020 17:00

"Не час догматично чіплятися за Мінські домовленості" — Резніков

"Не час догматично чіплятися за Мінські домовленості" — Резніков
Резніков заявив про необхідність перегляду Мінських угод. Фото: reuters.com

Мінські угоди не відбивають нинішніх реалій і потреб щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це в своєму блозі для Atlantic Council написав віцепрем'єр-міністр України — перший заступник голови української делегації в ТКГ Олексій Резніков.

Він зазначив, що Заходу варто підтримати їхній перегляд і прагматичний підхід до виконання, що дозволить реально змінити ситуацію.

"Через низку причин умови Мінських угод більше не відбивають реалій на сході України. Це найбільш очевидно в зв'язку з лінією дотику, яка була ретельно зафіксована в офіційних Мінських угодах. Лінія фронту, чинна на початку 2015 року, застаріла в результаті подальшої російської окупації ще 1800 квадратних миль української землі. Зрозуміло, що подібні аномалії позбавляють весь Мінський процес його логіки", — зазначив політик.

За його словами, протягом року Україна зробила значні зусилля для відновлення практичної складової Мінського процесу — від відводу військ від лінії зіткнення сторін до переформатування своєї делегації в ТКГ.

Але попри це, очікуваного прориву не здійснилося.

"Замість цього наші російські колеги продовжують порушувати угоду про припинення вогню, що є найфундаментальнішим моментом всього Мінського процесу", — написав Резніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резніков: "Ми не проти миротворців ОБСЄ на Донбасі"

Наразі західний світ здається непевним у тому, як краще стримати "ревізіоністську Росію, що відроджується", вважає він.

"Україна є найбільш очевидним напрямом для стратегій стримування. В практичному плані це означає перегляд Мінського процесу та адаптацію рамок нинішнього діалогу з урахуванням геополітичних реалій. Зараз не час догматично чіплятися за чинні домовленості. Навпаки, творчі підходи необхідні для забезпечення глобальної безпеки і запобігання подальшій європейській дестабілізації", — написав віцепрем'єр.

Резніков впевнений, що західні лідери повинні переглянути роль і функції міжнародних інститутів безпеки, які беруть участь у мирному процесі в Україні.

"Наприклад, ОБСЄ ніколи не розміщувала миротворців у великих масштабах для нейтралізації конфлікту. Тепер, можливо, прийшов час для такого кроку", — зазначив він.

Резніков також висловив думку про те, що Україні варто подумати про створення нових коаліцій і залучення нових союзників, якщо звичайні коаліції не працюють.

"Україна недавно перейшла на наступний етап у відносинах з НАТО. Ми готові підтвердити новий статус України як партнера з розширеними можливостями в колективній і двосторонній моделях безпеки. Наприклад, це може означати визнання України головним союзником, що не входить у НАТО", — запропонував Резніков.

Раніше Резніков повідомив, що Росія не згадувала про "особливий статус" ОРДЛО на останніх перемовинах щодо Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «"Не час догматично чіплятися за Мінські домовленості" — Резніков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути