Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2018 09:00

На Донбасі оголосили початок військової операції

Автор: GoGetNews
  13 квітня 2014 року оголосили початок антитерористичної операції на Сході України
13 квітня 2014 року оголосили початок антитерористичної операції на Сході України

13 квітня 2014 року на території Луганської та Донецької областей оголосили про початок антитерористичної операції.

Спецоперацію почали у відповідь на повзучу агресію зі сторони Російської Федерації. Причиною неприйнятності вводу воєнного стану навесні 2014-го Олександр Турчинов назвав необхідність провести президентські вибори.

Автор: UAinfo
  Вертоліт Мі-8 і літак Ан-2 на аеродромі в Краматорську після вибуху.
Вертоліт Мі-8 і літак Ан-2 на аеродромі в Краматорську після вибуху.

15 квітня підрозділ 3 полку спецпризначення ЗСУ, а також підрозділ "Альфи" і "Омеги" після нетривалого штурму висадились з вертольотів і зайняли Краматорський аеродром. На той час місто було захоплене проросійськими бойовиками. 16 квітня один з підрозділів 25-ї вдбр вступив у Краматорськ. Та його заблокувало місцеве населення. 6 одиниць бронетехніки (включно з самохідною гаубицею 2С9 НОНА) потрапили в руки бойовиків.

Автор: Факты
  Проросійські бойовики штурмують військову частину в Маріуполі. Весна 2014 року.
Проросійські бойовики штурмують військову частину в Маріуполі. Весна 2014 року.

17 квітня в Маріуполі натовп проросійських громадян за підтримки озброєних бойовиків штурмували позиції військової частини Нацгвардії України. Після першої невдалої спроби бойовики відкрили вогонь. Військовослужбовці НГУ відповіли автоматними чергами. Підрозділи НГУ утримували протягом кількох годин КПП і зовнішнє огородження частини, не даючи можливості бойовикам проникнути на територію. Група "Омега", що прибула для підсилення, знищила їхніх 2 бійців і затримала ще 5. Агресивний натовп розсіявся. З боку НГУ – 2 поранених, також згорів автозак.

Автор: Bigmir.net
  Підрозділ СБУ "Альфа" штурмує Слов'янськ 24 квітня 2014 року.
Підрозділ СБУ "Альфа" штурмує Слов'янськ 24 квітня 2014 року.

24 квітня почався перший штурм Слов'янська. З 2 по 5 травня навколо Слов'янська, в районі Краматорська і прилеглих територій пройшли перші великі бої. Українська сторона в АТО вперше зазнала втрат.

13 травня колона українських військових потрапила в засідку бойовиків у районі села Жовтневе, що за 20 км від Краматорська. У перестрілці загинули 7 десантників 95-ї аеромобільної бригади.

26 травня підрозділи армійського спецназу за підтримки бойової авіації завдали удару по терористам, які намагалися взяти під контроль міжнародний аеропорт Донецька. Українські підрозділи закріпилися в районі аеропорту.

6 червня над Слов'янськом пострілом з ПЗРК збили літак повітряного спостереження Ан-30Б ВВС Україна. Загинули п'ятеро членів екіпажу, трьом вдалося успішно покинути літак. Протягом 5 і 6 червня українські війська атакували позиції бойовиків в районі Красного Лиману і після добових боїв вибили терористів з населеного пункту. Успіхи українських воїнів під Красним Лиманом створили передумови для розвитку наступу в двох напрямках: Слов'янськ – Краматорск та Сєверодонецьк – Лисичанськ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціологи показали, як українці ставляться до війни на Донбасі

"242 дитини були вбиті російськими агресорами, починаючи з 2014 року", - повідомив 28 березня 2018-го президент Петро Порошенко.

"В Україні з початку проведення антитерористичної операції на Донбасі загинули 232 учасники добровольчого руху. Ще 799 добровольців, за його даними, були поранені", - повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"За офіційними даними, в Україні поховали чотири тисячі учасників АТО", - про це заявив перший заступник голови Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Ігор Мальцев.

На 28 жовтня 2017-го, з початку проведення АТО, бойові втрати ЗСУ на Донбасі становлять 10710 військовослужбовців.

З 16 листопада 2017 року до 15 лютого 2018-го на Донбасі через війну загинули 12 цивільних людей.

18 січня 2018 року ухвалили Закон про реінтеграцію Донбасу. Він передбачає можливість завершення антитерористичної операції введенням воєнного або надзвичайного стану і переданням управління від СБУ до Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ.

22 лютого 2018-го Начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко повідомив, що триває зміна формату антитерористичної операції (АТО) на операцію Об'єднаних сил, яку очолить військове керівництво.

"Наразі АТО буде йти паралельно з майбутньою операцією Об'єднаних сил. Рішення про закінчення антитерористичної операції буде одразу ж з підписання президентом Петром Порошенком відповідного указу. Наразі такого указу немає", – пояснив полковник речник Міністерства оборони з питань АТО Дмитро Гуцуляк.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі оголосили початок військової операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути