Ексклюзиви
середа, 30 листопада 2022 17:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Масовані ракетні удари РФ по Україні стали на "паузу" з трьох причин – ГУР

Масовані ракетні удари РФ по Україні стали на "паузу" з трьох причин – ГУР
В ГУР пояснили, чому масові ракетні удари РФ стали на "паузу". Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російська Федерація перед наступним масовим ударом по Україні накопичує ракети, вивчає нові цілі й проводить дорозвідку.

Саме цим спричинена "пауза" між масштабними атаками. Про це заявив представник Головного управління української розвідки Вадим Скібіцький в телемарафоні "Єдині новини" 30 листопада, передає Gazeta.ua.

"По-перше, здійснюється дорозвідка тих об'єктів, по яких завдавалися удари. По-друге, це класичний підхід: вивчаються райони й цілі, по яких завдадуть удар. По-третє, відбувається підготовка ракет до бойового застосування, їхнє зосередження. Це потребує часу", – пояснив Скібіцький

Також він нагадав, що запас у ворога сучасних високоточних ракет зменшується, застосовуються старі ракети, які виробили ще за часів Радянського Союзу. Такі ракети потребують обслуговування перед використанням.

Скібіцький каже, що ГУР фіксувало застосування росіянами застарілих ракет Х-22, і доволі великий відсоток із них підривався у повітрі.

Також війська РФ використовують стратегічний запас по деяких видах озброєння, бо "30% – поріг, який завжди повинен лишатися".

"Бачимо по тих уламках ракет, які вони застосовували, що ракети виготовлені цього року. Тобто ракети одразу з конвеєра йдуть для застосування. На скільки вистачить цих ракет – залежить від виробництва. Воно впало в порівнянні з довоєнним періодом, але РФ через обхід економічних санкцій ще здатна випускати певну кількість крилатих ракет й іншого озброєння, яке використовується проти України", – додав посадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія ще має ракет на три масовані атаки на Україну – ЗМІ

Він розповів, що Росія транспортувала боєприпаси з території Білорусі – за два місяці вивозила артилерійські боєприпаси калібрів 122 мм, 152 мм.

За його словами, даних щодо вивезення ракет з Білорусі типу "Точка-У" немає.

Скібіцький додав, що окупанти ведуть переговори про постачання озброєння та боєприпасів з іншими країнами. За інформацією ГУР, Росія вела переговори з Іраном щодо поповнення російського арсеналу балістичних ракет.

"Є проєкти угод між Росією та Іраном, але поставок такого озброєння ми не зафіксували", – підсумував представник ГУР.

Вдень 29 листопада в Україні оголосили масштабну повітряну тривогу. "Почервоніли" всі області, крім Криму. Однак відбої пролунали майже одразу.

Російський агресор може нагнітати ситуацію в Україні перед масовим обстрілом, аби завдати удару неочікувано. Тож українців закликали бути готовими до таких дій ворога, пояснила керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

Востаннє Росія масована обстріляла Україну ракетами та дронами 23 листопада. Обстріл спричинив блекаут енергосистеми України, сказав міністр енергетики Герман Галущенко. Тоді вперше в історії були одночасно зупинені всі чотири чинні українські АЕС. Електрика частково зникла в регіонах, а в Києві були екстрені вимкнення.

Зараз ви читаєте новину «Масовані ракетні удари РФ по Україні стали на "паузу" з трьох причин – ГУР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути