четвер, 15 серпня 2019 18:34

До 2020 року напрацюють перший пакет президентських ініціатив щодо реінтеграції Донбасу

До 2020 року напрацюють перший пакет президентських ініціатив щодо реінтеграції Донбасу
Руслан Рябошапка розповів про проект реінтеграції окупованих територій. Фото: ОП

Пріоритетні напрями розробки правових засад реінтеграції частини Донецької та Луганської областей і Автономної Республіки Крим напрацює робоча група з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи.

"Тимчасово окупована територія Донбасу та Криму – це не просто земля, яку нам потрібно повернути. Це українці, які на ній проживають, з якими нам потрібно налагодити спільне життя після наразі п'яти років розриву, 1,4 мільйона внутрішньо переміщених осіб, багато хто з яких, цілком імовірно, вирішить повернутися до своїх часто пошкоджених домівок, і ще багато проблем, пов'язаних з тимчасовою окупацією нашої землі. Щоб уникнути хаосу, ми маємо врегулювати процеси повернення до нормального життя", - заявив заступник керівника Офісу президента України Руслан Рябошапка.

Він разом з постійним представником президента у АР Крим і головою робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи Антоном Кориневичем, прокурором Автономної Республіки Крим Гюндузом Мамедовим обговорив пріоритетні напрями у розробці правових засад повернення частини тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і Криму та Севастополя під контроль України.

"Серед основних ідей – необхідність розробки Стратегії реінтеграції окупованих територій з планом дій, який би регулярно переглядався", – повідомив Руслан Рябошапка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Это все ваш Порошенко" - що говорять ЛНРівці українцям у Станиці Луганській

Для відновлення миру на окупованих територіях, притягнення до відповідальності за злочини, відшкодування збитків підготують концепцію перехідного правосуддя, використають норми та принципи міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права.

"Крім того, один з пріоритетів – нарешті ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, підписаний майже 20 років тому", – додав він.

"Робоча група, сформована переважно з представників громадських організацій, візьме до уваги міжнародну практику. На першому засіданні Комісії з питань правової реформи має бути представлено пріоритетні напрями діяльності групи, а до 2020 року – напрацьовано перший пакет ініціатив Глави держави", – підсумував заступник керівника Офісу президента.

Поблизу населенного пункту Обозне бойовики збили безпілотний літальний аппарат малого радіуса дії, що належить СММ ОБСЄ. Ворог зробив це зі стрілецької зброї.

Зараз ви читаєте новину «До 2020 року напрацюють перший пакет президентських ініціатив щодо реінтеграції Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути