понеділок, 29 січня 2018 09:51

Javelin українського виробництва: експерт розповів про відмінності від американського озброєння

Javelin українського виробництва: експерт розповів про відмінності від американського озброєння
"Вистрілив-забув": експерт порівняв американський Javelin та український "Стугна-П". Фото: Народна Правда

Аналоги американських протитанкових комплексів Javelin, які мають низку переваг і недоліків, виробляють і в Україні.

Про це розповів військовий експерт Сергій Згурець в інтерв'ю "Апострофу".

За словами експерта, переваги американського комплексу полягають в тому, що після запуску ракети оператор може змінювати позицію.

"Ракета ж сама потрапить у танк, причому в найменш захищену його частину - в вежу або найтепліше місце, тобто знищення танка ракетою Javelin гарантується", - зазначив експерт.

Озброєння українського виробництва має велику дальність, але оператор бере участь в процесі управління ракетою.

"Українські комплекси управляються за іншим принципом: оператор повинен утримувати ціль у перехресті прицілу доти, поки ракета не потрапить в об'єкт. На відстані в межах 5 кілометрів - це близько 14 секунд. Є велика різниця, бо комплекс "Стугна-П" має вдвічі більшу дальність, ніж Javelin - 5 кілометрів. Причому пускова стоїть в одному місці, а оператор з пультом може перебувати на відстані 50 метрів у захищеному місці. Тому знищення цілі противника відбувається в безпечних умовах для оператора, якщо порівнювати з радянськими або російськими комплексами, де оператор лежить безпосередньо під пусковою", - повідав Згурець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Javelin не панацея: за три місяці до виборів може статися що завгодно - експерт

Крім того, американський комплекс використовує інші методи наведення, що характеризує його основні переваги та недоліки.

"Він реалізує принцип "вистрілив-забув". Постріл відбувається після того, як головка самонаведення захопила контрастний в тепловому відношенні об'єкт. Тобто якщо танк нагрітий, то Javelin в нього потрапить, якщо ж танк або дот холодний, то здійснити атаку в режимі "вистрілив-забув" просто неможливо", - розповів експерт.

Бен Годжес, генерал-лейтенант у відставці, висловив здивування щодо ситуації в оборонній сфері України. Годжес відзначив мужність та високу боєготовність українських військових. Однак розповів про своє здивування нерозвиненої координації в оборонному секторі України. Та пригадав свій візит до Харківського танкового заводу.

Зараз ви читаєте новину «Javelin українського виробництва: експерт розповів про відмінності від американського озброєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути