вівторок, 22 січня 2019 09:22

"Шукаємо лікарів у соцмережах" - як виживають жителі окупованого Донбасу

"Шукаємо лікарів у соцмережах" - як виживають жителі окупованого Донбасу
На Донбасі з новою силою почали бити на сполох мешканці, які вважають ситуацію з медициною на окупованих територіях критичною. Фото - Zik

На Донбасі з новою силою почали бити на сполох мешканці, які вважають ситуацію з медициною на окупованих територіях критичною. Повальний відтік фахівців, дороге лікування, відсутність медикаментів поставило мирних жителів на межу виживання.

"Навіть за гроші не завжди виходить вилікуватися. Нам кажуть, що медицина у ДНР безкоштовна, але на насправді нам пишуть метрові списки ліків, які треба придбати, ми платимо лікарям за операції - і все одно часто ефекту немає. Дуже часто чую скарги від друзів і знайомих, що віддали 10-20 тисяч рублів (до 8,5 тис. грн) - а толку нуль, операція не дає результату. При цьому, за відвідування по 100-200 рублів" - розповіла мешканка Донецька Людмила Соколова, передає "Сегодня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До "карателів": як із окупованих територій їдуть в Україну

У лікарнях не вистачає персоналу - медсестри на вагу золота, але при зарплаті в 5-6 тис. рублів (2016-2527 грн) йти на таку роботу мало хто хоче. І лікарі, і медсестри часто працюють на 1,5-2 ставки по 1-2 доби, відповідно якість їхньго лікування залишає бажати кращого.

"Прописують антибіотики від самому початку ГРВІ та сиропи від кашлю в розпал обкструктивного бронхіту. Іноді аптекарі дають поради з лікування краще, ніж деякі лікарі, особливо ті, кому в кишеню поклали "дякую" у пухкому конверті. Ні, фахівців у Донецьку вистачає. Не всі поїхали, залишилися, твердять про клятву лікаря і ми їм вдячні - якби не було нікого, було б зовсім погано", - стверджує донеччанин Максим Лагун.

Не можна сказати, що аптеки порожні, але далеко не всі продаються там ліки корисні й ефективні. Самі лікарі з тривогою говорять про сплеск алергічних реакцій у пацієнтів на раніше нешкідливі препарати. Пов'язано це з тим, що в Донецьк найчастіше потрапляють ліки-пустушки або підробки, що викликають все різні ефекти, крім оздоровчого.

Так званий міністр охорони здоров'я ЛНР Наталія Пащенко заявила про залучення медиків до незаконних навчань. Про це вона повідомила на терористичних інформаційних порталах.

Зараз ви читаєте новину «"Шукаємо лікарів у соцмережах" - як виживають жителі окупованого Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути