вівторок, 19 березня 2019 14:58

"Діалогу як такого немає" - українська військова аташе в Росії розповіла про свою роботу

"Діалогу як такого немає" - українська військова аташе в Росії розповіла про свою роботу
Українська військова аташе у Росії полковник ЗСУ Валерія Романова \ скрін з відео ВВС

Україна частково продовжує тримати військові контакти з міністерством оборони Росії.

Цим в Москві займається полковник ЗСУ Валерія Романова, пише ВВС.

Вона консультує тимчасового повіреного України у справах Росії (українського посла в Москві немає з березня 2014 року - Gazeta.ua) про всі питання, пов'язані з військовою сферою.

36-річна Валерія Романова за 20 років військової служби встигла попрацювати у Генштабі ЗСУ та центральному апараті Міністерства оборони України, а також брала участь у миротворчій місії в Афганістані. Від осені 2016-го офіційно стала аташе з питань оборони при посольстві України в Російській Федерації.

Про свої функції

"Це і представницька функція, і функція, скажімо так, інформування мого керівництва про те, що відбувається тут. Певні відносини у нас все-таки є. Ось, наприклад, ми передаємо офіційні ноти - йде постійний обмін між нашими оборонними відомствами. І головна моя функція - я представляю тут Міністерство оборони України.

Військово-технічного співробітництва між нашими країнами немає з 2014-2015 року, це врегульовано певним указами і рішеннями. Але ВТС - лише одна невелика сфера діяльності аташе з питань оборони. Консул, як і будь-яка інша людина в посольстві, не в змозі розбиратися у військових питаннях через певну специфіку. Тому тут перебуває людина, яка допомагає тимчасовому повіреного розуміти, що відбувається у військовій сфері РФ"

Про неформальне спілкування

"Неформального спілкування, скажімо так, у нас немає. І навіть формального. Окрім того, коли мене кілька разів викликали для вручення нот, вираження позиції російської сторони. Діалогу як такого немає. Його немає, на жаль, і на рівні омбудсменів"

Про російські ЗМІ

"Коли я 2016 року сюди приїхала, я ставила собі питання: як людина, що живе у Тиві або Челябінській області, може зірватися й поїхати на Схід [України] вбивати українців лише тому, що по телебаченню розповіли про якихось розіпнутих хлопчиків та все інше. У мене це питання відпало саме собою після того, як я два тижні подивилася російські федеральні канали. У мене виникло питання інше: звідки росіяни взагалі беруть новини про свою країну?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українського полоненого моряка прооперували

Про полонених моряків

"З російського боку ми протягом довгого-довгого часу не бачимо абсолютно жодного бажання йти на компроміси в цьому питанні. Це добре видно у Тристоронній контактній групі у Мінську, особливо - гуманітарній підгрупі, яку представляє віце-спікер Ірина Геращенко.

Знаєте, на жаль, ми не можемо домогтися - ані офіційними запитами, ані іншими діями - інтересу російської влади до цього. Очевидно, що для Кремля питання українських в'язнів, особливо питання наших військовополонених моряків, це просто спосіб маніпулювати, тиснути на українську владу.

Щоб ви розуміли мою роботу в цьому питанні, коли цинічно захопили наших моряків, десять діб ми не отримували жодної відповіді. Хоча мною, як аташе з питань оборони, були направлені ноти на адресу Міністерства оборони Росії, посольством України були направлені ноти на адресу Міністерства закордонних справ Росії. Десять днів вони зберігали абсолютно повне мовчання, що суперечить Віденській Конвенції про консульські зносини від 1963 року.

Ми дізнавалися про долю (моряків. - Gazeta.ua) від журналістів, волонтерів, кого завгодно, але тільки не від офіційних осіб. На всі мої запити Міністерство оборони [РФ] відповіло у дуже цинічній формі - що це питання не належить до їхньої компетенції."

Про їхнє звільнення

"Наступний суд буде в квітні, коли будуть відомі результати виборів в Україні. Залежно від того, хто переможе, я думаю, й буде ухвалено рішення. Якщо це будуть ті, хто влаштовує російську владу, можливо, наших моряків, як жест доброї волі, відпустять. Але знову ж таки, це не має нічого спільного з правосуддям, виконанням міжнародних правових норм. Це політична гра Кремля: додати очок тому чи іншому кандидату, або не додати. На жаль, наші військовослужбовці опинилися заручниками ситуації."

Федеральна служба безпеки Росії минулого тижня перекрила всі відомі наразі схеми перевезення деталей оборонного призначення в Україну. Новітні ракети середнього радіусу дальності раніше нам вдалося зробити завдяки такому постачанню. Про це заявив генеральний прокурор України 54-річний Юрій Луценко.

Зараз ви читаєте новину «"Діалогу як такого немає" - українська військова аташе в Росії розповіла про свою роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути