Ексклюзиви
пʼятниця, 10 березня 2023 07:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Яка ситуація біля Бахмута і Кремінної: показали свіжі карти боїв
5

На фронті на Донбасі Збройні сили України провели контратаку на сході Бахмута Донецької області.

У тимчасово окупованій Волновасі ЗСУ вразили місце стоянки техніки бойовиків приватної військової компанії "Вагнер", свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація на сході Харківщини та заході Луганщини залишається напруженною.

Російська армія 9 березня завдавала масованих ударів по лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна. Провела безуспішні операції у напрямку Гряниківки на Харківщині, що в 54 км на північний захід від Сватового, Білогорівки в 12 км на південь від Кремінної, а також Спірного.

Російські окупанти вели бої на північний захід від Кремінної в районі Балки Журавка, що в 18 км на північний захід. Російські джерела повідомили, що їхнім силам не вдалося просунутися в районі Білогорівки, незважаючи на тижні наступальних операцій.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російські війська 9 березня продовжували наступ у районі Бахмута. Керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що бойовики повністю захопили Дубово-Василівку в 6 км на північний захід від міста. Опубліковані 9 березня кадри з геолокацією підтверджують, що війська РФ захопили населений пункт. На кадрах з геолокацією, опублікованих 8 березня, видно, що російські сили досягли незначних успіхів у південній частині Бахмута вздовж траси T0513.

Відомий російський блогер стверджував, що ЗСУ відступили з позицій на південь від Авдіївки на укріплені позиції в промзоні самого міста. За даними росЗМІ, окупанти перерізали ділянку траси Н-20 біля Веселого та атакували у напрямку Олександрополя в 17 км на північ від Авдіївки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові повідомили гарні новини з фронту

ЗСУ завдали удару по техніці ворога у Волновасі системою HIMARS. Влучили по російському транспортному вузлу в Донецькій області. Знімки з геолокацією показують серйозні пошкодження будівлі та деяких автобусів. Російські джерела стверджували, що внаслідок удару було знищено 10 цивільних автобусів. Повідомляється, що бойовики "Вагнер" використовували автобуси для перевезення особового складу через південну Україну.

Останніми тижнями ситуація на Бахмутському напрямку знову погіршилася. Російські пропагандисти стверджують, що окупанти беруть місто у кільце, а Україна нібито почала виводити війська.

Вже не перший тиждень на фронті в Луганській області росіяни з усіх боків намагаються вести наступальні дії. Ворог підключає авіацію та важку техніку.

У районі Червонопопівки точиться активна фаза бойових дій. Не можна сказати, що населений пункт повністю деокупований, але ситуація там контрольована. У селі, що знаходиться біля Кремінної, точаться контактні бої. Лінія фронту там не рухається, ситуація стабільна.

Зараз ви читаєте новину «Яка ситуація біля Бахмута і Кремінної: показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути