четвер, 14 серпня 2014 21:05
Дмитро Степовик
Дмитро Степовик
Доктор богословських наук і філософії

З обранням Онуфрія патріархом УПЦ МП розколеться

Від обрання предстоятелем УПЦ Московського патріархату митрополита Онуфрія Березовського більше мінусів, ніж плюсів. Він завжди позиціонував себе затятим противником незалежності будь-якої православної церкви в Україні. А тим паче тією, яку він нині очолив. Онуфрій — це ще гірший очільник, ніж покійний Володимир Сабодан. Бо той все-таки зберігав прихильність до України. А цей коли був на Буковині, казав вірянам, що вони не українці, а буковинці. Тобто, висловлював відверті сепаратистські погляди, у тому числі у проповідях. Онуфрій є палким прихильником "русского міра". Він вимагатиме, щоб усі служби правилися старослов'янською або російською мовами.

За три дні після обрання має відбутися інтронізація Онуфрія. Але це виглядає смішно, бо він фактично є обласним митрополитом Московської церкви. Інтронізують, тобто садять на трон, патріарха — главу незалежної, автокефальної церкви. Так, як це було із очільниками УАПЦ та УПЦ КП Мстиславом, Володимиром Романюком і Філаретом Денисенком. Так само відбувається в усіх країнах, де є патріарший престол — Сербії, Румунії тощо. З цього погляду обрання Онуфрія є призначенням керівника обласної церкви через начебто демократичні вибори.

Митрополит Онуфрій має шалену ненависть до УПЦ Київського патріархату. Але здолати її він не зможе. Навпаки, у його церкві обов'язково відбудеться розкол. Там є потужна група проукраїнських молодих єпископів. Якщо вони згуртуються, то зможуть створити нову церкву або приєднатися до Київського патріархату. Таким чином в Україні замість УПЦ МП залишиться Російська православна церква. Та принаймні люди знатимуть про це і перестануть повторювати побрехеньки про канонічні і неканонічні церкви. Такого нема в жодній постанові усіх семи Вселенських соборів. Є єдина свята апостольська церква, як написано в Символі віри.

У нас є сподівання, що Онуфрій налагодить добрі стосунки з президентом Петром Порошенком, який є прихильником УПЦ МП. Водночас Петро Олексійович неодноразово заявляв, що він за єдину православну церкву в Україні. Його дипломатичний хист може спрацювати так, що це станеться у найближчі роки.

УПЦ РП була створена на Харківському соборі 22 роки тому. Нині Україна перебудовується, омиває свою свободу кров'ю своїх патріотів. А це не забудеться швидко. Рано чи пізно молоді люди, які воюють на Сході, прийдуть до Києва і спитають очільників УПЦ Московського патріархату: "З ким ви, панове?" Відтак український варіант православ'я міцнішатиме з кожним днем.

Зараз ви читаєте новину «З обранням Онуфрія патріархом УПЦ МП розколеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути