неділя, 28 квітня 2019 21:45

Знайшли продовження роману Ентоні Берджеса "Механічний апельсин"

Знайшли продовження роману Ентоні Берджеса "Механічний апельсин"
Англійський актор Малкольм Макдавелл зіграв головну роль у фільмі "Механічний апельсин" Стенлі Кубрика. Це екранізація роману Ентоні Берджеса, продовження якого знайшли в архівах письменника. Фото: nytimes.com

Міжнародний фонд англійського письменника Ентоні Берджеса знайшов продовження роману "Механічний апельсин". Незавершений рукопис під назвою "Механічний стан" містить 200 сторінок тексту, нотатки і плани.

Берджес писав продовження протягом 1972-1973 років, але полишив роботу над книжкою. Спочатку рукопис перебував у будинку письменника в італійському місті Браччано. Після смерті Берджеса 1993 року дім продали, а архіви передали у фонд автора. Незавершений твір знайшов директор фонду Ендрю Бісвелл. За його словами, кілька видавництв уже висловили бажання випустити книжку.

Роман "Механічний апельсин" вийшов 1962 року. Дія відбувається в антиутопічному майбутньому Великої Британії. Головний герой - 16-річний Алекс, лідер молодіжної банди. Разом зі спільниками нападає на людей, грабує та ґвалтує. Коли Алекса ув'язнюють, над ним проводять експеримент - намагаються вилікувати від тяги до насильства, за сюжетом.

Другу частину "Механічого апельсина" Ентоні Берджес охарактеризував як "головне філософське висловлювання про стан сучасної людини". У продовженні письменник викладає свою стурбованість щодо впливу на людство технологій, зокрема засобів масової інформації, кіно і телебачення. Рукопис описується як "частково філософський роздум і частково автобіографія".

За словами Ендрю Бісвелла, на створення продовження автора надихнули суперечки навколо екранізації "Механічого апельсина", яку 1971 року зняв американський режисер Стенлі Кубрик. Але митець відмовився від рукопису, коли зрозумів, що "був письменником, а не філософом".

1974-го Берджес написав автобіографічний роман "Механічний заповіт", у якому порушує ті самі теми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кейт Аткінсон називають головним автором детективів десятиліття

Фільм "Механічний апельсин" Стенлі Кубрика на основі роману Ентоні Берджеса звинуватили у пропаганді насилля, а згодом і в тому, що він спричинив хвилю насильницьких наслідувальних злочинів. Після акцій протесту і погроз убивства його та його сім'ї, Кубрик попросив вилучити стрічку з показу у Великій Британії. Кіно перевидали для британських глядачів після смерті режисера 1999 року.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли продовження роману Ентоні Берджеса "Механічний апельсин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі