Ексклюзиви
четвер, 04 травня 2006 20:04

Знайдена гробниця царя Майя

Гватемальські і американські археологи знайшли у стародавньому місті Вака гробницю. Ймовірно, що вона належить одному із засновників монархічної династії племені майя.

Вчені поки що не стверджують, що це могила царська, але кажуть, що всі знахідки біля входу свідчать про царське походження похованого у ній індіанця-майя.

Гробниця монарха Майя виявилася не розграбованою. У ній є предмети матеріальної культури племені. І по них можна буде визначити не лише статус похованого,  але і час поховання. Поки що вчені припускають, що могилу звели у третьому столітті нашої ери.

Поблизу цієї могили є ще одна "молодша". Її археологи датують сьомим століттям нашої ери. Біля її входу лежить більше десяти витончених статуеток - гравців у м"яч, карликів, елегантних жінок та правителів.

Жителі стародавнього міста Вака залишили його приблизно у дев"ятому столітті нашої ери. Виявили це місто у 1960-х роках, але розкопки почалися лише у 2000-х роках.

Перші знахідки свідчать про те, що місто процвітало у класичну епоху майя, тобто це був період між четвертим і восьмим століттями нашої ери. А виявлення царської могили  раннього періоду свідчить про значну роль Вака в епоху розквіту майя, пише Телеграф.

Зараз ви читаєте новину «Знайдена гробниця царя Майя ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі