середа, 04 жовтня 2017 15:33

Жінка, яка написала книгу про секс, ділила чоловіка з подругою

Жінка, яка написала книгу про секс, ділила чоловіка з подругою
Дні польського кіно в Україні відбудуться вдванадцяте Фото: KinoLand

Дні польського кіно в Україні відкриє стрічка про гінеколога Михайліну Віслоцьку "Мистецтво кохання" режисера Марії Садовської.

Події у фільмі починаються 1970 року. 49-річна Михаліна працює гінекологом у варшавському інституті планування сім'ї. Тоді ж починає роботу над книжкою "Мистецтво кохання", якіа стала бестселером в рідній Польщі. В книжці були запропоновані корисні рекомендації на тему сексу і гігієни інтимних відносин, які в соціалістичній Польщі придушувалися комуністичною ідеологією і католицькою церквою. Партійні цензори поза очі називали автора божевільною і 4 роки не давали видати книгу. Та лікаря підтримували її пацієнти. Паралельно історії просування книжки до читачів у фільмі показують минуле головної героїні. Михайліна Віслоцька розділила свого чоловіка з подругою. Всі троє почали жити разом. Обидві жінки народили дітей, та матір'ю вважалася Михайліна. Жінка вчила своїх клієнток мастурбувати і розслаблятися під улюблену музику, користуватися контрацептивами. Внаслідок великої популярності методів лікарки в чергу на її прийом записувалися за шість місяців.

"Для відкриття фестивалю ми завжди обираємо особливий фільм. Цього року ним стане "Мистецтво кохання. Історія Михаліни Віслоцької". Це проба поговорити про легендарну епоху й легендарну особистість у Польщі. Віслоцька в часи заборон, часи комунізму в Польщі дозволяла собі говорити про секс просто та відкрито й випустила книжку, яка стала хітом. В Києві й Одесі на показах буде присутня дочка Михаліни Віслоцької пані Кристина Білевич. Це дуже жіночне кіно, зворушливе, часом відверте й неабияк щире", - каже експерт з програмної діяльності Польського інституту у Києві Віктор Собіянський

Дні польського кіно - це проект Польського інституту у Києві. Цьогоріч відбувається вдванадцяте. Пройде з 5 по 18 жовтня в Києві, Харкові, Одесі, Вінниці, Луцьку та Маріуполі.

"Ми покажемо сім фільмів. Дні польського кіно в одному місті тривають приблизно тиждень. Кожного вечора можна буде побачити інший фільм. Стрічки завжди йдуть мовою оригіналу з українськими субтитрами. Показуємо фільми, створені за останні два роки. Презентуємо максимально різножанрове кіно", - каже Віктор Собіянський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Містянам цікаво буде побачити село, від якого вони втікають світ за очі" - вийшла комедія "Припутні"

У програмі покажуть біографічну драму, присвячену науковцю Марії Склодовській-Кюрі режисера Марі Ноель та романтичну комедію Міті Окорна "Планета самотніх". Трилер Марціна Кошалки "Червоний павук", який розповідає про серійного вбивцю Луцяна Станяка, який вбивав людей на околицях Кракова у 1960-ті роки. Також покажуть дебютний повнометражний художній фільм Яна П. Матушинського "Остання сім'я", який минулого року здобув гран-прі фестивалю "Молодість". В драмі "Новий світ" Лукаша Остальського зіграла українська модель-трансгендер Карина Мінаєва. Згідно із сюжетом стрічки, українка Віра втекла до Польщі, аби таємно від своєї української сім'ї зробити операцію зміни статі.

"У Польщі дуже активно дивляться своє кіно, але так було не завжди. Цікавість збільшувалася в міру розвитку нашого кінематографу. Останні два роки у глядача підвищена цікавість до трилерів та фільмів жахів. Поляки люблять дивитися на те, що "знаходится за вікном". Тобто про близьке і знайоме. На сьогодні найпопулярнішими є сімейні драми, де розкривають причини конфліктів та особливості характерів головних героїв. Раніше мало знімали дитячого кіно, та зараз такі фільми - норма. На фестивалі ми представимо дитячий фільм "За блакитними дверима" режисера Маріуша Палей. Фільм, який сподобається навіть дорослим. Ще одна причина популярності свого кіно у Польщі - це доступність. За два тижні після прокату, можна зайти в книгарню і купити собі диск. Люди мають можливість подивитися найсвіжіші прем'єри у себе вдома в найкоротші строки", - каже Віктор Собіянський

У рамках Днів польського кіно в Одесі, з нагоди 15-річчя Школи Анджея Вайди, буде представлена добірка знаних фільмів випускників Школи Вайди останніх років. А у Києві польський кінотиждень урочисто завершиться документальним фільмом "Піаніно" про інструмент, який став одним із символів Євромайдану. Стрічку презентує режисер Віта Марія Дриґас.

32 дні тривали зйомки фільму "Ворошиловград" за романом Сергія Жадана. 2014 року британська телерадіокомпанія Бі-Бі-Сі назвала твір "Книгою десятиліття".

Зараз ви читаєте новину «Жінка, яка написала книгу про секс, ділила чоловіка з подругою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі