середа, 10 жовтня 2012 16:02

Зараз актуальні тема УПА і родинні саги — літературознавець

Зараз актуальні тема УПА і родинні саги — літературознавець
Фото: litakcent.com

Критичні портрети 20 сучасних українських письменників увійшли до збірки "Літературна дефіляда". Видання з серії "Бібліотека "ЛітАкценту"презентували на літературному фестивалі "Книжковий Арсенал" у Києві. Про больові точки сучасного літпроцесу ми поговорили з головним редактором "Літакценту", професором Володимиром Панченком.

Що найбільше болить сучасним авторам?

Наші письменники дуже активно включені в політичний дискурс. Вони часто на телеекранах з'являються, часто у публіцистичному жанрі виступають. Реагують на те, що відбувається з нами всіма. Вчора я бачив 4 письменників на "5 каналі" – Андрухович, Антипович, Прохасько і Роздобудько. Говорили про політику. Жодного слова не було про літературу.

А якщо говорити про творчість?

Зараз в літературі відбувається дуже активна художня трансляція історії. І це закономірно.

Тема УПА з'явилася в багатьох авторів - Лис, Забужко, Марія Матіос до цього постійно повертається. Це одна больова точка. У Шкляра - теж больова точка - 1921, 1923-і роки, Холодний Яр, фінальні трагічні сторінки боротьби за незалежність. Є ще Мазепинська доба, теж дуже цікава. Вона мало представлена у літературі теперішній. Якщо говорити про масив історії, пов'язаний з козацькою добою – це клондайк для письменників. Історія 18 століття - взагалі незаймане поле.

Які жанрові зміни відбуваються?

В сучасній літературі відроджується щось на зразок родинної саги. Родинної історії, але в такий спосіб представленої, що через неї постає велика історії. Мені особисто це дуже цікаво. Забужко це зробила у "Музеї покинутих секретів", після неї ще кілька творів з'явилося. Приватне життя завжди буде захоплювати читача. Нема нічого цікавішого, ніж історія людини чи родини. Але якщо у цій історії родини буде віддзеркалена ще велика історія – неймовірно захопливо. Ще років десять тому думав, чого ніхто з прозаїків не напише белетристичний твір про історію родини Косачів? Це ж приголомшлива історія - Лесі, Олени Пчілки, сестер Лесі Українки. Якщо її представити талановито у белетристичній версії - це було б все 20 століття передане.

ДОВІДКА:

Збірка "Літературна дефіляда" вийшла у вересні у видавництві "Темпора". У ній дослідники "препарували" творчість 20 сучасних українських письменників - Василя Шкляра, Марії Матіос, Володимира Діброви та інших. Авторами статей стали 19 критиків. Серед них Сергій Іванюк, Ростислав Семків, Яна Дубинянська, Віктор Неборак. Малюнки створив Анатолій Василенко, знаний своїми шаржами у журналі "Перець" та гострими картикатурами на сучасних політиків.

Зараз ви читаєте новину «Зараз актуальні тема УПА і родинні саги — літературознавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі