середа, 17 квітня 2013 16:57

"Заробляти творчістю можна" - Яна Франк презентувала нову книгу

Автор: Фото: Наталка Шевчук
 
Днями відома дизайнерка студії Артемія Лебедєва та авторка книжок про і для творчих людей Яна Франк презентувала свою нову книгу "Муза де твої крила?". Книга про організацію творчої праці, життя і роботу креативних особистостей і про те, як все встигнути, все зуміти, і не засмучуватися, коли щось не вдається.

Яні 41 рік, з 13-ти років працює в царині дизайну та ілюстрації, – серед її замовників відомі глянцеві журнали та популярні бренди, – викладає, веде блог під іменем Міу-Мау, має свій інтернет-магазин, виховує сина. Відома своєю лобов'ю до котів.

Авторка книжок "Щоденник дизайнера-маніяка", "Таємні знання комерційних ілюстраторів", "Муза і чудовисько", "365 днів дуже творчої людини" , "Рік життя ліволапіка. Тижневик для лівші".

На презентації нової книги Яна Франк розповіла як заробити грошей своєю творчістю, навіщо потрібні соцмережі, і як не стати самогубцею.

"Я знаю багато людських трагедій через нереалізовану творчість. Людина хоче чимось займатись, – малює, фотографує, розписує шовк, – але всі кажуть: "Це ж не робота! Чим ти дітей годуватимеш?" І людина кидає своє малювання, будує успішний бізнес, заводить сім'ю, зводить дім, садить дерево…але розуміє, що їй не хочеться прокидатись ранками. Мені в блог такі люди пишуть: "Мені нема заради чого жити. Якщо я вчиню самогубство, то діти поплачуть і забудуть, а я мучитись перестану". Таких людей відправляють до психологів, і ті радять зайнятись тим, що приносить втіху і радість від життя. І людина знову починає малювати-фотографувати-розписувати шовк. А всі довкола кажуть: "Молодець! Чудово! Так тримати!" Чому ж ці всі люди кажуть це, коли ти вже в глибокій депресії, а не тоді, коли ти тільки починав?" – розповідає дизайнерка повній залі слухачів.

Питання із зали: "Як заробити своєю творчістю?"

"Перш за все потрібно засвоїти: заробляти творчістю можна, хай там що кажуть довкола. Продавати свою творчість треба за правильною ціною. Поставиш занизьку ціну на свою фотографію – потенційний покупець подумає, що щось не так і не купить. Знати ціну треба і самому собі. Часом людина роками творить, а питаєш в неї "Чим ти займаєшся?", то починає м'ятися: "Та то те, то се". Треба самому сказати собі: "Я – художник. Я – дизайнер, я –фотограф, я – письменник", і вміти представити себе людям. Розповідати про себе щонайбільшій кількості людей, писати про свою діяльність у всіх соцмережах".

Автор: Фото: Наталка Шевчук
 
- Мені подобається займатись багатьма речами, що порадите: займатись всім одночасно чи обрати щось одне і робити це щонайкраще?

- Не вийде отак взяти і відмовитись від чогось. Якщо тобі хочеться малювати, то ти будеш малювати : в обідню перерву, вночі, сидячи зараз на цій зустрічі. А менш важливе відійде на задній план саме собою, без ультиматумів. Всі кажуть: "Я сотнею справ хочу займатись!" Гаразд, перелічить на листку всі ці сто справ. Не вийде і 50-ти. В середньому – це 5 справ. Не так вже й багато. Спробуйте на нетривалий час по черзі відмовлятись від кожної з них – так зрозумієте без чого можете жити, без чого – ні. В якийсь час було дуже популярним займатись шовкографією. Спробував раз, спробував другий, тоді тиждень цим не займаєшся і розумієш, що можеш без того жити. Рік не займаєшся – і все нормально. Знаю тільки кількох людей, які врешті знайшли в цьому покликання.

- Ну от займаюсь я роками творчістю, вкладаюсь, стараюсь, а всі кажуть, що погано в мене це виходить. Що робити?

- Хто сказав, що погано? Хто і що є мірилом "добре/погано"? Звісно, тим, хто єдиним достойним художником вважає Босха, догодити складно. Насправді, ніколи не вгадаєш, що "піде", а що – ні. Часом найкращі мої роботи лишаються незрозумілими, а популярними стають такі, що я не дуже й розраховувала на них. Для кожної творчості є своя аудиторія.

- Ви заробляєте своїми книгами?

- Так. Хоч всі кажуть "Книгами не прогодуєшся", я кажу, що книгами можна заробити . На сьогодні 30% мого доходу – від продажу книжок.

Зараз ви читаєте новину «"Заробляти творчістю можна" - Яна Франк презентувала нову книгу ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі