Ексклюзиви
вівторок, 10 липня 2018 22:57

Спека, Холодний Яр та 7 тисяч людей: як минув фестиваль нескореної нації
24

На сонці опівдні спека: всі ховаються в затінку чи палатках. На площі перед сценою людей не так багато.
Фото: Наталія Печиборщ
Наметове містечко, яке розташувалося ліворуч за невеликими озерами налічує близько 70 палаток різних кольорів і розмірів.
В озерах на території купалася молодь.
В одному з наметів козацьку кашу роздавали безкоштовно.
Наметове містечко, яке розташувалося ліворуч за невеликими озерами налічує близько 70 палаток різних кольорів і розмірів.

"У спекотний день сиділи на одній дискусії. Раптом почався дощ, вдарила блискавка і загриміла музика десь зі сцени. Через все це мурахи бігали тілом хвилин 15", - розповідає Данило Козак із Канберри, Австралія. Приїхав на фестиваль нескореної нації "Холодний Яр". Відбувся вчетверте у селі Грушківка Чигиринського району Черкащини із 6 по 8 липня. Відвідувачі слухали сучасних українських виконавців, відвідували зустрічі із громадськими діячами, письменниками, політиками. Набивали татуювання у лісі, палили багаття, танцювали. Із відомих людей фестиваль відвідали: засновник полку "АЗОВ" Андрій Білецький, мовознавиця Ірина Фаріон, засновник видавництва "Залізний тато" Дмитро Савченко, письменник Василь Шкляр, директор центру "Українські студії стратегічних досліджень" Юрій Сиротюк, провідний еколог Анастасія Драпалюк.

До місця проведення заходу потрібно добиратися власним транспортом. Автобуси майже не їздять. Узбіччя за кількасот метрів до в'їзду на територію заставлене машинами. На місце проведення заїжджати машинами заборонено. Є пропускний пункт - молодики в чорному, бронежилетах і з раціями перевіряють сумки. Шукають заборонені речі, серед них – алкоголь.

8 липня опівдні спека: всі ховаються в затінку чи палатках. На площі перед сценою людей не так багато. Хлопці в камуфляжних штанях змагаються в перетягуванні канату. На галявині біля сцени розмістилися ятки з сувенірною продукцією. Найбільше люди купують глиняний посуд та варення з соснових шишок.

Автор: Наталія Печиборщ
  На галявині біля сцени розмістилися ятки з сувенірною продукцією.
На галявині біля сцени розмістилися ятки з сувенірною продукцією.

Голова оргкомітету фестивалю "Холодний Яр" Зоя Бойченко стоїть біля сцени з рацією, розповідає:

"Фестиваль нескореної нації не просто привід повеселитися чи потанцювати. Це один з фронтів роботи з населенням. Через спілкування дізнаємося, які настрої ходять серед людей. На фестиваль тисячі людей з року в рік приїздять. Ми не робимо великих змін, але він себе не вичерпує. Цьогоріч додалася військова локація, яку організували ветерани російсько-української війни. Там проводять майстер класи, можна поспілкуватися, познайомитися".

Автор: Наталія Печиборщ
  Голова оргкомітету фестивалю "Холодний Яр" Зоя Бойченко.
Голова оргкомітету фестивалю "Холодний Яр" Зоя Бойченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У 4 областях України весь рік є туристи" - у Криворівні пройшов Форум про розвиток гірських районів Via Carpatia

Запах літнього лісу змішався із запахами смаженого на вогні м'яса і козацької каші. Наметове містечко, яке розташувалося ліворуч за невеликими озерами налічує близько 70 палаток різних кольорів і розмірів.

"Ми в рамках фестивалю проводимо екологічний майданчик "Живи в еко стилі", - говорить еколог Ольга Галушко. Одягнута у вишиванку, джинси. Очі приховують окуляри із рожевим склом. - Розповідаємо, зокрема, про альтернативні джерела енергії, зелений туризм і як можна облаштувати зелену садибу в своїй громаді, які від цього плюси. Також говорили про вирубку лісів і як звичайний українець може на це вплинути. Зранку я проводжу пішохідні екскурсії Холодним Яром, розповідаю про історію і природу цього місця, бо це взаємопов'язане. Природа сприяла тому, що тут було так багато повстань. Ліси були священним місцем, їх охороняли. Тепер прийшла наша черга про них турбуватися. Також вчора ми проводили майстер-клас з розмальовки лляних еко-торбинок, які є чудовим замінником поліетиленових пакетів. Ціна за них символічна 30 гривень або хто скільки має. Такі торбинки сприяють припиненню забруднення довкілля продуктами хімічної промисловості. Всі вилучені кошти з майстер-класів, автограф сесій з солістами українських гуртів йдуть на благодійну справу".

Автор: Наталія Печиборщ
  В глиб лісу проводилися зустрічі з відомими діячами культури, політики.
В глиб лісу проводилися зустрічі з відомими діячами культури, політики.

За три дні фестивалю організатори зібрали 61 600 грн. Ці кошти передали одному із засновників реабілітаційного центру Сергію Кузміних для придбання тренажера для лікування опорно-рухового апарату захисникам України.

Фестиваль нескореної нації відвідали близько 7 тис. людей із України, США, Австралії, Іспанії та Канади.

30-річна Олена Харченко з Києва 5-й рік сортує сміття. Поліетиленовими пакетами майже не користується. Замість них використовує полотняні сумки. "Чому я сортую? Я зменшую кількість полігонів. Не прощаюся з відходами на рівні: прийшла з магазину, викинула і забула про них".

Зараз ви читаєте новину «Спека, Холодний Яр та 7 тисяч людей: як минув фестиваль нескореної нації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі