середа, 30 листопада 2016 19:31

Забужко розповіла, що думає про театр на Андріївському узвозі

Забужко розповіла, що думає про театр на Андріївському узвозі

Уперше від доби ростріляного відродження в Києві збудували новий театр. Так письменниця Оксана Забужко на своїй сторінці у Facebook висловилась щодо нової будівлі театру на Подолі.

29 листопада на Андріївському узвозі київська адміністрація представила громадськості фасад оновленого приміщення. Незвичний дизайн викликав жваве обговорення. Дехто з киян встиг охрестити будівлю "крематорієм".

"Взагалі-то, на добрий лад, новина мала б звучати так: вперше від доби ростріляного відродження в Києві збудували новий театр", - пише Забужко.

"Любі кияни й "співчувальники", в разі хто забув, - востаннє спеціалізоване театральне приміщення (в клубі "Харчовик", тій симпатичній конструктивістській будівлі на Контрактовій, де нині міститься дитячий музтеатр), - відкрили в Києві - 1933 року.

Відтоді радянська влада не збудувала в Києві жодного театру. Тільки кінотеатри, оскільки, як казав Ленін: "из всех искусств для нас важнейшим является кино и цирк". Ще - Палац "Україна", що призначений був для партз'їздів.

Скільки за СРСР зруйнували театральних приміщень (як, наприклад, Дім дворянського зібрання на Майдані, "замінений" 1975-1976-го Будинком профспілок) - це окрема тема, до якої теж іще "не дійшли руки". Ні в чому так переконливо не проявляється колоніальна політика, як власне в так званому культурному будівництві, і "жодного збудованого театру в столиці за 83 роки" - для всякого тямущого найкраще свідчення, на який рівень "мєрзості запустєнія" було ту нещасну "столицю" приречено...

Це означає, що чотири покоління киян наглухо відрізали від самого концепту сучасної театральної аріхтектури. Хто не сильно шариться за кордоном по європейських театрах - так і змушений був лишатися в своїх уявленнях про театральне приміщення на рівні "плюшу з балкончиками".

Подумайте про це, перш ніж обурюватися новим театром", - написала Оксана Забужко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Театр із незвичним дизайном на Андріївському узвозі скоро позеленіє

Зараз ви читаєте новину «Забужко розповіла, що думає про театр на Андріївському узвозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі