Ексклюзиви
пʼятниця, 29 грудня 2017 15:20

Забужко назвала найкращий український роман за останні п'ять років

Забужко назвала найкращий український роман за останні п'ять років
Оксана Забужко: Живу в країні, де з'явився такий роман, - і його ніхто не помітив! Фото: Сергій Старостенко, Gazeta.ua

Роман Сергія Сингаївського "Дорога на Асмару" - найкраще, що читала письменниця Оксана Забужко з написаного українською за останні п'ять років.

Про це вона розповіла в інтерв'ю журналу "Країна".

"На початку року випадково прочитала роман Сергія Сингаївського "Дорога на Асмару". Твір - про Ефіопію, а я з тамтешнім видавцем підписала контракт. Цікаво було дізнатися, що там відбувалося у 1980-ті, ми ж усе ще дуже мало знаємо про тодішній голодомор в Еритреї, яку був рятував цілий цивілізований світ. У мене було абсолютне потрясіння. Живу в країні, де з'явився такий роман, - і його ніхто не помітив! Була лише одна рецензія. Всі наші просунуті хіпстери, які стежать за преміями Джозефа Конрада чи "Книжкою року Бі-Бі-Сі" (цьогоріч обидві отримала Катерина Калитко за збірку оповідань "Земля загублених, або Маленькі страшні казки". - Gazeta.ua), цієї книжки просто не прочитали. Бо автор - дебютант, який має за 50 років, "не з їхньої тусовки". А тимчасом, це - найкраще, що я читала з написаного українською щонайменше за останні років п'ять", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Накривати всіх "російськомовних українців" однією парасолькою - маніпуляція - Забужко

Дуже болюча тема - участь українців у колоніальних війнах Радянського Союзу, підкреслила письменниця.

"Травматичний досвід, майже не проговорений нашою літературою. На Книжковому Арсеналі я навіть, у рамках своєї авторської програми, зробила окремий вечір з Сергієм Сингаївським, щоб поговорити про його роман. У мене був культурний шок, навіть сльози на очах, коли люди почали ставити питання з залу. Виявилося, що у когось у "зонах воєнного конфлікту" за СРСР був батько, у когось чоловік там загинув, хтось сам служив за кордоном у лавах окупаційної армії... Випадкова соціологічна вибірка – 200 чоловік, і в кожного третього в родині подібна історія! Про скільки пережитих травм мовчимо? Цей роман треба прочитати кожному", - вважає Оксана Забужко.

Велике інтерв'ю з письменницею читайте в журналі "Країна" від 28 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Забужко назвала найкращий український роман за останні п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі