Ексклюзиви
середа, 25 жовтня 2017 14:00

"За кордоном цінується слухняність" - балерина Яна Саленко
14

Берлінська прима-балерина Яна Саленко дала концерт в Києві
Фото: прес-служба
Берлінська прима-балерина Яна Саленко дала концерт в Києві
Берлінська прима-балерина Яна Саленко дала концерт в Києві
Берлінська прима-балерина Яна Саленко дала концерт в Києві
Берлінська прима-балерина Яна Саленко дала концерт в Києві

У Палаці Україна відбувся концерт "Яна Саленко та зірки світового балету".

Яна Саленко родом з Києва. Навчалася у донецькій Школі хореографічної майстерності Вадима Писарєва. Працювала в Донецькому академічному державному театрі опери та балету імені Анатолія Солов'яненка. Потім повернулася до Києва, щоб виступати на сцені Національного академічного театру опери та балету України ім. Шевченка. 2005-го переїхала в Німеччину до коханого. Стала прима-балериною Берлінського театру.

"Працювати в Україні і за кордоном - дві великі різниці. Тут ти маєш свободу робити так, як хочеш ти. Там - виключно так, як хочуть вони. В кожному новому театрі я намагаюсь прилаштуватися в залежності від бачення режисера. Як тільки переїхала, було мало роботи. Я мала час подумати, що мені потрібно в житті й чого хочу досягти. Зрозуміла, що балет - це головне. Жити в Німеччині зручно. У тебе застраховане життя, авто, житло. Але реалізуватися в творчій професії важко. Себе треба ламати, цінується слухняність. Талант мало що вирішує, потрібно ще й багато везіння. Мені пощастило, мала перемоги в конкурсах, виступи в різних театрах", - каже Яна Саленко.

Працювати в Україні і за кордоном - дві великі різниці. Тут ти маєш свободу робити так, як хочеш ти. Там - виключно так, як хочуть вони.

Балерина виступала в якості запрошеної зірки у Маріїнському театрі та Королівському балеті Великої Британії.

"Зараз в пуанти скло не підкидають. Конкуренція серед балерин лишилася в більш вишуканій формі. Суперниць намагаються придушити морально: не вітаються, демонстративно відвертаються при зустрічі. Так намагаються вказати на твоє місце тимчасово запрошеної. На мене це діє - часом відчуваю себе винною, що забираю місце у перших солісток. Та знаю одне - моя справа добре танцювати. Якщо хтось хоче зробити краще - я не проти. Мені подобається вчитися. Станцювала вже сім версій "Лебединого озера", але щоразу шукаю в ньому щось нове. Подобається, що педагог радіє тому, що з мене творить. Коли досягла всього, що хотіла - почалася криза. Добре, що тоді були гастролі і в мене відкрилось друге дихання. Щоб такого не ставалося, треба весь час бути зайнятою", - каже Саленко.

Конкуренція серед балерин лишилася в більш вишуканій формі

Зараз привезла свій гала-концерт до Києва, сама стала його режисером.

"Коли почалася війна в Україні, по німецькому телебаченню крутили новини з кадрами руйнувань. Я пам'ятаю ті вулиці, як ходила там, коли вчилася. Весь час дзвонила батькам, які лишилися тут. Остаточно повертатися в Україну поки не збираюся. Син ні російською, ні українською не розмовляє. Та й життя в Німеччині вже склалося. Та я з радістю спробувала б себе в українському кіно. Вже почала писати сценарій до документального фільму про свою кар'єру. Ним хочу показати, як важливо радіти життю, ставити собі нові планки і досягати їх. І головне - ніколи не здаватися. Та займусь кіно після закінчення кар'єри балерини. Танцюватиму до 40, максимум до 45 років. Найкраще в балеті те, що його можна дивитися без особливих знань про це мистецтво. На нього варто йти, щоб провітрити голову, знайти нові ідеї або ж просто отримати естетичне задоволення", - каже балерина.

Найкраще в балеті те, що його можна дивитися без особливих знань про це мистецтво.

Програма концерту складалася з класичної та сучасної хореографії. Шоу відкрила сама прима в компанії провідного танцівника Берлінського державного балету Дину Тамазлакару. Разом вони виконали па-де-де "Венеціанський карнавал" із балету "Сатанілла".

"Я пам'ятаю, як мама повернувшись з Москви й емоційно розповідала про свої відвідини концерту з балериною Майєю Плесецькою. На концерті Яни Саленко відчув дежа вю з далеких 1970-х, коли моя молода і красива мама вперше побачила мистецтво балету", - каже адвокат Ігор Чудовський.

Чоловіче па-де-де з балету Ролана Петі "Просто" виконали прем'єр берлінського Штадтбалету Маріан Вальтер та молода зірка міланського Ла Скала Тимофій Андріяшенко. Адажіо з "Лебедіного озера" Яна Саленко танцювала разом з чоловіком Маріаном Вальтером. Артист Берлінського державного балету і хореограф Аршак Галумян виконав соло. Дину Тамазлакару показав глядачам трагікомедію під пісню "Буржуй" бельгійського співака XX століття Жака Брель. В пісні йдеться про компанію трьох п'яних двадцятирічних друзів, які глузують з багатіїв.

Автор: прес-служба
  Берлінська прима-балерина Яна Саленко дала концерт в Києві
Берлінська прима-балерина Яна Саленко дала концерт в Києві

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Берлінська балерина Яна Саленко представить в Києві світову прем'єру

"Шість артистів балету і лише дві балерини. Я обрала собі двох улюбленців. Один так активно показував, як тримає двох уявних дівчат за талії, що й собі від такого не відмовилась. А які в нього очі. Не пожалкувала, що віддала 20 грн. за бінокль, бо все розгледіла. Другий - блондин. Весь концерт протанцював з виразом обличчя як у Турчинова, зусередженим таким. І із зачіски весь час вибивалося одне пасмо - справжній Казанова", - каже студентка Анна Бабичевська.

Найбільше аплодував балкон, майже після кожного руху артистів. Голосніше за все аплодували степу від артиста Королівського балету Великобританії Стівен МакРея. Він же разом з Яною Саленко виконав іспанське гран-па балету "Дон Кіхот".

Автор: прес-служба
  Берлінська прима-балерина Яна Саленко дала концерт в Києві
Берлінська прима-балерина Яна Саленко дала концерт в Києві

"Красивішого балету я ще не бачила. Хоча бачила багато і різного. Модерн трохи не моє, а от класика - то щось неймовірне. Руки балерин - то всім відома краса, а от я зачаровано дивилася на те, як рухалися її ноги. Вона ніби ними фліртувала з публікою. Уявити страшно, яка тяжка праця. Палац Україна спочатку стояв в черзі, щоб потрапити на балет, а потім шаленіло аплодував. Це означає, що все у нас не так вже й погано. Прийшла з подругою. Для мене вона вікно в мистецтво. Вже років 16 бере нам квитки - на будь-яку нашу забаганку", - каже вчителька історії Наталія Шиманська.

Автор: прес-служба
  Берлінська прима-балерина Яна Саленко дала концерт в Києві
Берлінська прима-балерина Яна Саленко дала концерт в Києві

У другому відділенні Яна Саленко та Аршак Галумян підготували прем'єру - одноактний балет "Дітріх" про ключові етапи в життя німецької актриси. Спектакль складався з трьох дуетів, які прима в образі голлівудської діви Марлен танцював з колегами з Берлінської опери - самим постановником Аршаком Галумяном, Александром Абдукарімовим та чоловіком Маріаном Вальтером. Під кінець Яна Саленко вийшла на сцену в чорній сукні для соло на пісню самої Дітріх. Творці планують розширити спектакль до повнометражної постановки.

28 жовтня на сцені Національної опери України, в спектаклі "Шахерезада", танцює інтернаціональний дует: прима балерина Національної опери України Катерина Кухар та провідний соліст "Астана Опера" Адамжан Бахтіяр. Катерина виконає роль фатальної східній красуні Зобеіди. Адамжан Бахтіяр станцює партію Золотого раба.

Зараз ви читаєте новину «"За кордоном цінується слухняність" - балерина Яна Саленко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі