понеділок, 21 листопада 2011 16:49

"З виверження вулкану - в струмочок": у Києві пройшла "Червона рута"
18

Фото: ФОТО: Ольга Каменєва
Гурт "Ілларія"
Гурт "Сюр-бенд"

20 листопада у київському театрі оперети відбувся гала-концерт переможців музичного фестивалю "Червона Рута".

Виступили лауреати у номінаціях акустичної, танцювальної, популярної та рок-музики. Цього року вперше відбувся конкурс серед виконавців автентичного фольклору.

"Найбільше сподобалася Юлія Миколайчук з Рівного. Вона зайняла перше місце у сольному співі. Дуже енергетично виконала народну пісню. - розповів скрипаль Кирило Стеценко. Імена переможців записав до блокноту. - Київський акустичний гурт "Вперше чую" здивував енергетикою і спонтанністю. Видно, що хлопці рафіновані, розвинені і мають рівень культури. За цими ознаками вони могли б конкурувати з "ВВ"".

Кирило Стеценко був серед організаторів першого фестивалю 1989 року. Тоді "Червона Рута" відбулася у Чернівцях на стадіоні "Буковина".

"Тоді ми мали 30 тис. глядачів, а сьогодні у маленькому залі оперети прийшло може з тисячу осіб. Фестиваль і його значення дрібніють. Рівень постійно падає, зникає розуміння, для чого фестиваль існує. З великого виверження вулкану він поступово перетворюється у струмочок".

Музикант каже, що 1989-го "Червона рута" провіщала незалежність.

"1991-го вона показала - ми не знатимемо, що робити з цією незалежністю. Тоді фестиваль відбувся у Запоріжжі, якому усе було фіолетово. "Червона Рута" ніяк не впливала на середовище міста. Фестиваль ішов своєю дорогою, місто - своєю. "Рута" показала відсутність чіткої концепції шляху держави. Останній прогресивний і потужний фестиваль був у Харкові. Тоді там засвітилися Катя Чілі, "Танок на Майдані Конго" і "Тартак".

Після цього фестиваль став існувати за інерцією, перестав впливати на суспільство, вважає Стеценко.

"Щоб повернути колишню "Червону Руту", потрібна глибока революція у свідомості нації. В Україні фестивалів відбуваються у формі революцій, а революції у формі фестивалів".

Перше місце у жанрах популярна та рок-музика не присудили нікому. Переможцем у номінації "Інша музика" став столичний гурт "Ілларія". Серед фольклорних виконавців також перемогли кияни — колектив "Буття".

Зараз ви читаєте новину «"З виверження вулкану - в струмочок": у Києві пройшла "Червона рута"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі