понеділок, 28 травня 2012 15:32

Спецтема: Євробачення-2012

"Вже на другій хвилині зрозумів, що переможе Лорін" - DJ Паша

"Вже на другій хвилині зрозумів, що переможе Лорін" - DJ Паша
Поливання брудом Гайтани через невисоке 15 місце скоро забудеться, каже ведучий Євробачення-2005 Павло Шилько. Фото: galaradio.com

15-місце зайняла на "Євробаченні" українська співачка Гайтана. Гірше представник України виступив лише в 2005-му році, коли хіп-хоп гурт "Ґринджоли" зайняв 19-місце. Цьогоріч у фіналі пісенного конкурсу, що проходив в столиці Азербайджану Баку, брали участь виконавці з 26 країн. Перемогла шведська співачка марокканського походження Лорін з піснею "Ейфорія". Під час голосування 18 країн поставили їй найвищий бал. Друге місце дісталось "Буранівським бабусям" із Росії. Третє — сербу Желько Йоксимовичу.

Поливання брудом Гайтани через невисоке 15 місце скоро забудеться, каже ведучий Євробачення-2005 Павло Шилько.

Чим можна пояснити такий результат Гайтани?

- Те що вона талановитий артист ніхто не сумнівається. Їй треба діяти далі. Гайтана працює з розумними продюсерами, вони мали свою мету, їдучи на "Євробачення". Скоріше за все, це було просто показати себе, познайомитися із західними лейблами, а це крутіше, ніж перемога на цьому конкурсі. Крім сусідів за Гайтану голосували інші країни - Ірландія, Мальта, Італія. Це каже про те, що як співачка вона відрізняється від інших, якось вразила, піснею, може, загальним виступом. Тобто не поміченою не пройшла. Це краще, ніж отримати чергові 12 балів від Росії, Білорусі, інших сусідів. Якщо глянути на фінал, то таких справжніх професіоналів, як Гайтана, які виступають на сцені, вміють володіти вокалом, вживу було чоловік 8. У неї просто була не вдала пісня. Ризикнули з яскравим вибуховим номером. Цього разу він не сподобався, іншим разом може б пройшов більш успішно. "Євробачення" - це ж, як рулетка. З футбольно-дискотечною "Будь моїм гостем" Гайтана впоралась, хоч пісня і не дає можливості повністю оцінити її володіння голосом.

Букмекери були впевнені в перемозі представниці Швеції, за день до фіналу припинили приймати ставки. Чим вона так вразила?

- Не бачив її виступ в півфіналі. І вже на другій хвилині в фіналі зрозумів, що ніхто інший крім неї не зможе виграти. За останні 10-12 років, це напевно найгарніший номер. Не з точки зору пісенно-артистичної, а як він зі смаком був створений. Те, що Лорін перемогла, приємно дивує, значить глядачі "Євробачення" цінують мистецтво, а не тільки жарти з приводу "Буранівських бабусь". Хтось хотів повеселитися і голосував за них. Ясно було що вони будуть в трійці, бо відрізняються, і все одно що б вони співали. Але крім білорусів перше місце Росії ніхто не дав. Таких професіоналів, як Лорін більше не було. Лише типові кіпрсько-грецьки дівчата з піснями в три прихлопи два притопи.

Була в Угорщини, якісна пісня, що може бути хітом. Але вокаліст дуже погано її подав. Дівчинка з Данії дуже-дуже не погано заспівала під Ервін Лавін, але зробила це не впевнено. По них видно було, що ще новачки на сцені, не вистачає професіоналізму.

Українські коментатори жартували з представника Мальти, що в нього нема шансів на перемогу, бо його країна острів, в неї нема сусідів, ніхто за нього не голосуватиме. Наскільки цей фактор важливий?

- Голосування передусім за сусідів завжди існувало. Але за останні роки це майже ніколи не впливало на перемогу, лише на розподіл місць всередині таблиці. Єдиний випадок, коли сусідський фактор вплинув, це був 2007 рік. Коли сербка Марія Шерифович ніяк не могла наздогнати по очках Вєрку Сердючку, поки не отримала максимальні бали від усіх колишніх югославських республік. З іншого боку, незважаючи на шалену популярність Данилка в Росії, через політичний скандал довкола пісні "Лаша тумбай", начебто "Раша ґудбай", росіяни бойкотували його виступ і не проголосували.

Цього року Швеція не отримала балів лише від однієї країни Європи, сусідські відносини тут не до чого.

Яке майбутнє "Євробачення"?

Лорін показала, що на цьому пісенному конкурсі головне не яскраві картинки і бурхливий виступ, а потрібні музика й живі емоції. В наступні роки, сподіваюсь, на "Євробачення" приїде ще більше професійних артистів.

Ухил в бік передусім видовища, а не співу з'явився, коли в 2002 році виграла Латвія. Пісня посередня, але була цікава танцювальний постановка, коли в співачки Марії Наумової брючний костюм перетворювався на коротку сексапільну сукню. 2003-го переможниця заспівала звичайну турецьку пісню, але в постановці номеру була родзинка. Це теж не погано, в будь якому випадку "Євробачення" це шоу. І його дивляться найбільше в світі, цього року зацікавились вже й США. Коли я з Машою Єфросиніною вів фінал "Євробачення" в Києві 2005-го, аудиторія була 95 мільйонів глядачів. Шоу з Баку дивилося 150 мільйонів, азербайджанці з картинкою впоралися на відмінно. До того найбільша аудиторія була у "Суперболу" — фінального матчу з американського футболу — 110 мільйонів глядачів по всьому світу.

Зараз ви читаєте новину «"Вже на другій хвилині зрозумів, що переможе Лорін" - DJ Паша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі